Hela denna sida är en annons

Nätet bland de farligaste platserna för barn

I takt med att barn och ungdomars liv mer och mer äger rum på nätet blir det allt svårare för föräldrar att skydda dem mot olika risker online. Riskerna är i dag så många och så stora att olika tekniska hjälpmedel mer eller mindre är ett måste för att uppgiften inte ska bli övermäktig.

De flesta experter menar att det inte nog går att betona hur stor förändring den snabba digitaliseringen inneburit för barn och unga. Vi närmar oss idag en situation där den digitala verkligheten blivit viktigare än den fysiska för många unga. Det här innebär att flesta av de faror föräldrar drömmer mardrömmar om lurar på nätet, inte utanför dörren.

För vad är egentligen en förälders värsta mardröm? Antagligen är det saker som att ens barn blir utsatt för övergrepp, blir mobbat, kommer i kontakt med droger eller får se våld- eller sexhandlingar som kan lämna djupa spår hos en ung människa. Och även de föräldrar som lyckas hålla sina barn borta från nätets faror får ofta kämpa med att begränsa tiden barnet sitter framför surfplattan, mobilen eller datorn.

Många barn blir idag beroende av sina skärmar – ett beroende som kan leda till såväl fysisk som psykisk ohälsa samt vara mycket svårt att bryta. Att bli kvitt ett beroende är en tuff process, och att tvinga sitt barn att gå igenom en sorts digital avgiftning tär på även de starkaste föräldrar. Det leder ofta till svåra konflikter med barnet, vilket gör att många föräldrar tvingas kapitulera.

De flesta föräldrar är jättebra på att prata med sina barn om vilka faror som finns på nätet och att sätta upp tydliga regler för till exempel skärmtid. Men för att få vardagen att gå ihop gynnas de flesta av att använda de tekniska hjälpmedel som finns för att skydda barnen och reglera deras skärmtid. Tekniska hjälpmedel kan aldrig ersätta bra föräldraskap, men de kan göra ett bra föräldraskap lite lättare.

Läs mer om det bästa hjälpmedlen för föräldrar som vill skydda sina barn online 

 

Våga ladda ner appar utan att få virus, skydda dina pengar eller säkra skärmtiden för dina barn. F-Secure Total ger dig en komplett lösning. Beställ ditt säkerhetspaket hos Ålcom.

ÅlcomAnnons

Ökad risk att få din identitet stulen på nätet – så skyddar du dig bäst

Den här våren har många människor jobbat hemifrån, använt olika nättjänster och deltagit i digitala möten mer än någonsin tidigare. Därmed har många utsatt sig för en ökad risk att få sina lösenord eller till och med hela sin identitet kapad.

ÅlcomAnnons

Så utnyttjar bedragare rädslan för corona

Coronakrisen gör att näthandeln växer kraftigt och att många handlar på nätet för första gången. Det här är bedragare inte sena att utnyttja, och de som inte skyddar sig kan råka illa ut.

ÅlcomAnnons

Allt fler skaffar övervakning till sina hem och stugor

Inbrott och skadegörelse ökar explosionsartat och allt fler vill skaffa sig någon form av övervak