Hela denna sida är en annons

Ökad risk att få din identitet stulen på nätet – så skyddar du dig bäst

Den här våren har många människor jobbat hemifrån, använt olika nättjänster och deltagit i digitala möten mer än någonsin tidigare. Därmed har många utsatt sig för en ökad risk att få sina lösenord eller till och med hela sin identitet kapad.

På grund av coronakrisen har olika nättjänster fått ett stort uppsving. Vi har skapat konton på Netflix, haft möten eller undervisning i Zoom och chattat på Facebook mer än någonsin tidigare. De allra flesta tjänster kräver ett lösenord för att logga in, men hur skyddade är vi egentligen? Inte alls speciellt skyddade menar många experter.

Många av de tjänster vi loggar in på innehåller väldigt känsliga uppgifter som vi absolut inte vill att obehöriga får tillgång till. Att få Facebook-kontot eller mejlen hackad gör dels att bedragare får tillgång till privata konversationer med ibland väldigt känsliga uppgifter, dels att den drabbade kan bli utsatt för så kallad identitetsstöld.

Uppgifterna används ofta för olika utpressnings- och bedrägeriförsök, antingen direkt mot den drabbade eller genom att bedragaren stjäl den drabbades identitet och riktar olika bedrägeriförsök mot dennes vänner och kollegor.

De undersökningar som gjorts visar att vi oftast har oss själva att skylla. De flesta av oss använder alldeles för svaga lösenord, vi förvarar lösenorden på ett sätt som gör att de kan stjälas och vi använder samma lösenord för olika tjänster. Det sista är väldigt allvarligt eftersom det därmed räcker med att ett enda konto hackas för att en person ska tappa kontrollen över i princip hela sitt digitala liv.

Det finns idag tekniska hjälpmedel som inte bara hjälper till att skapa och förvara lösenord på ett säkert sätt. Utvecklingen går så snabbt framåt att tjänsterna numera även bevakar nätets mörka sidor och varnar människor i god tid när något eller några av deras lösenord kan ha blivit hackade, så de hinner vidta åtgärder innan det är för sent.

Läs mer om hur det går att skydda sig bättre på nätet.

 

Våga ladda ner appar utan att få virus, skydda dina pengar eller säkra skärmtiden för dina barn. F-Secure Total ger dig en komplett lösning. Beställ ditt säkerhetspaket hos Ålcom.

ÅlcomAnnons

Så utnyttjar bedragare rädslan för corona

Coronakrisen gör att näthandeln växer kraftigt och att många handlar på nätet för första gången. Det här är bedragare inte sena att utnyttja, och de som inte skyddar sig kan råka illa ut.

ÅlcomAnnons

Nätet bland de farligaste platserna för barn

I takt med att barn och ungdomars liv mer och mer äger rum på nätet blir det allt svårare för föräldrar att skydda dem mot olika risker online. Riskerna är i dag så många och så stora att olika tekniska hjälpmedel mer eller mindre är ett måste för att uppgiften inte ska bli övermäktig.

ÅlcomAnnons

Allt fler skaffar övervakning till sina hem och stugor

Inbrott och skadegörelse ökar explosionsartat och allt fler vill skaffa sig någon form av övervak