Hela denna sida är en annons

Från Hulta till Bryssel, Anton Nilssons väg till EU

”Mer Åland i EU, inte mer EU på Åland”. Så sammanfattar Anton Nilsson, Ålands kandidat i EU-valet, sin kampanj som redan är i full gång. Sluter ålänningarna upp i valet 26 maj så kan målet att bli första ersättare nås.
Nu kör vi, nu säkrar vi ett svenskspråkigt mandat i Bryssel, säger Anton.

- Först hade vi bara den lilla stugan här nere, men vartefter åren gått har mina föräldrar Susanne Eriksson och Kjell Nilsson byggt ut och nu är huset även gjort för vintern, berättar Anton. Hit åker jag så fort som möjligt när jag är hemma på Åland. 

Anton går ner för sluttningen vid sommarstugan i Hulta, i Sund i riktning mot bastun.  

- Och mest njuter jag av den här. Det är få saker som slår ett bastubad en vårkväll, det saknar jag i en storstad som Bryssel. Jag älskar verkligen Åland. 

Anton tar en kort paus och fortsätter: 
- Jag uppskattar och njuter mycket av naturen och just därför är det så förbaskat viktigt att också framtida ålänningar får ta del av den. Därför måste vi ta ansvar i miljöfrågan.  

EU bra i stora frågor 

Enligt honom är klimatet ett bra exempel på en fråga där EU behövs. Klimatkrisen och utsläppen vet inga gränser och då krävs ett gränsöverskridande samarbete, konstaterar han. 
- Vi måste ta ett helhetsgrepp. Står EU enat får vi större tyngd även internationellt.  

Andra frågor där EU-samarbetet är viktigt är internationell brottslighet och skatteflykt, menar Anton.

- I grunden handlar det om samma sak som klimatkrisen – inte heller tjuvar bryr sig om gränser – och genom samarbete länder emellan har vi större chans att bekämpa problemet.

- Vad gäller skatteflykt tycker jag det är djupt orättvist att stora multinationella företag kan skriva sig på Irland för att skatten är lägre där samtidigt som små företag betalar skatt i det land de är verksamma. Det går att ändra på, men då krävs modiga politiker! 

Har ett brett nätverk 

Anton är pratglad och social och beskrivs av många som duktig på nätverkande. Och bra är väl det, för i sitt nuvarande jobb som specialmedarbetare till Europaparlamentarikern Nils Torvalds krävs en god förmåga att bygga allianser, förhandla och skaffa sig information.  

- Det är en av de roligaste sakerna i mitt jobb, alla människor jag träffar. Sedan faller det mig rätt naturligt att prata med alla, jag är genuint intresserad och vill hitta lösningar.  

Anton är inne på sitt femte år som specialmedarbetare i Europaparlamentet, desto fler räknat med tidigare jobb han haft i Bryssel, och har under åren jobbat med många olika sakfrågor relaterade till Åland. 

- Många parlamentariker och tjänstemän i Bryssel förstår sig inte på de lokala förhållanden som t.ex. åländska fiskare tvingas förhålla sig till genom all detaljlagstiftning. EU ska agera i stora frågor, inte kontrollera sådant som vi kan hantera bättre själva! 

Erfarenhet av EU

På frågan om det är möjligt att påverka i EU, tar Anton sats.

- Ja! Jag har själv sett att en enda person kan påverka, men då måste man ha en person på plats i Bryssel som kan förklara hur lokala förhållanden påverkas.

- Min styrka är att jag kan EU. Jag känner parlamentet som min egen bakficka, jag kan systemen och känner människorna. Jag har sett Bryssel från flera institutioner och från privat sektor och jag har en specialdesignad utbildning för att påverka EU-lagstiftning. Det finns många utmaningar, såklart, men faktum är att jag inte är den första ålänningen som tar mig an någonting klurigt, säger Anton och ler finurligt.