För ett år sedan valdes Josefine Blomqvist till Ålands lucia. Ett uppdrag hon tog sig an med mycket glädje och tacksamhet. Trots en intensiv luciatid är det inget hon ångrar och hon uppmanar årets luciagrupp att njuta av tiden.
– Det blir ett minne för livet, det lovar jag, säger hon.

För Jukka Nurmi fanns inte många andra alternativ än att gå till sjöss då han gått ut skolan. Nästan alla hans syskon hade tagit den banan. Men under några år i mitten av 1980-talet sadlade Jukka tillfälligt om och började studera vid Ålands hotell- och restaurangskola.

Inför julen ordnar 4H på Åland en hel del kurser för barn. Bland annat dörrkransbindningskurs, godisbakning och annat som hör julen till. Nio deltagare kom till skullan på 4H-gården för att binda dörrkransar lagom till lillajul.

Ålands lucia 2019 är Alice Andersson Stenberg från Mariehamn. Hon ser fram emot att få lussa för människor i alla åldrar tillsammans med de andra i luciagruppen.

– Jag vill ge en upplevelse av värme, ljus och kärlek. Alla ska känna att de är värdefulla, säger hon.

Mycket av Leonard Lindbergs tid går åt till innebandy och fotboll. Han har varit barn- och ungdomsdomare inom innebandyn i 15 år och de senaste fyra-fem åren har han även dömt herrar och damer.

Inför julhelgen har Matbanken en stor insamling där man tar emot varor för att sedan kunna dela ut till behövande. Allt från hygienartiklar till pasta och godis tas emot med tacksamhet.
– Den som vill kan också lämna varor direkt till Matbanken, säger ordförande Margareta Flink.

Fem boende vid Köpmansgatans gruppboende fick i november en inbjudan att komma till Avesta i Sverige för att se tidigare IFK Mariehamns ishockeyspelare Niclas Hero spela med sitt lag.
– Det var en rolig resa. Avesta vann med 12-2, säger Anton Söderlund.

På Åland och även i Sverige har rallylydnad med hund blivit allt mer populärt under de senaste åren. I Ålands brukshundsklubbs rallylydnadssektion uppskattar man att runt 25 personer håller på med rallylydnad på olika nivåer. Eftersom även Agility.ax ordnar kurser i rallylydnad kan antalet vara det dubbla.

Årets lillajulmarkand på Röda korsgården går av stapeln den 28 november. Mariehamns Röda kors damkommitté, vänklubb och vävstuga säljer allt från julprydnader och bakverk till mattor.
– Vi har en hel del nya saker i år till försäljning, säger damkommitténs ordförande Anja Andersson.

Luciagruppen under ledning av Catherine Frisk-Grönberg steg upp på scenen i Stadshuset i Mariehamn för sin först konsert med höstprogrammet. Sångerna som gruppen framför har tjejerna valt ut tillsammans med musikansvariga Catherine Frisk-Grönberg.

Marthorna var föregångare i mångt och mycket vad gäller hem, familj och utbildning. Det var också de som gick i bräschen för att kvinnor skulle få rösträtt och rätten till hemvård. I dag har samhället tagit över en hel del av vad marthorna sysslade med förr men än finns det saker som kan föras vidare.

Alla somrar sedan Ingrid Qvarnström var barn har hon tillbringat i Vessingsboda i Lemland. Nu har hon själv en stuga där och hon har också övertagit sina föräldrars hus i Vessingboda by som hon håller på att renovera till ett året-runt-boende.

Röda korsets pysselgrupp är en liten kreativ grupp med många idéer. Man samlas varje onsdag i Röda korsgården för att pyssla, prata och ha trevligt tillsammans. Just nu är det full fart på julpysslandet där allt från änglar och tomtar till stickade mössor och sockor tar form.

Röda korset har sedan någon månad tillbaka en ny grupp där man sitter och pratar om böcker och delar med sig av olika tips. Ledare för gruppen är Susanne Hernell.