En gammal bordduk och en reklamtidning från sent 80-tal. Det är grundstenarna för ett stort konstverk som en samling barn pysslade ihop under torsdagen. Ålands natur och miljö anordnade under Sjödagarnas andra dag aktiviteten skräppyssel för barn.

Vid det första krigsveterankafeet för hösten samlades deltagarna på kafé Vreten vid Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn. Gäster var Derrick och Gunnel Nilsson. Derrick var på plats för att berätta om sin bok ”100 år och lite till” som han skrivit och som kommer ut lagom till Skördefesten.
– Jag har berättat och Gunnel har skrivit, säger han.

En gång i månaden ordnas en tillsammansträff i församlingshemmet i Sund. Dit kan den som vill komma för att sitta ner en stund, dricka kaffe och umgås.
– Det är trevligt att komma hit, det blir ett avbrott i vardagen, säger Linnéa Karlsson.

I 30 år har daghemmet Trollsländan i Jomala funnits på sin nuvarande plats i Prästgården by. Det firades med tårta, sång och roligheter hela dagen lång.
– Vi har haft många besök i dag, kanske fler än vi förväntat oss. Men det känns bara bra, säger Kerstin Engström, föreståndare för dagiset.

I 50 år hade Rainer Jansson butiken Ehns i Mariehamn tillsammans med hustrun Elsbet. Där sålde han och ramade in konstverk. I dag ägnar han sig åt att skapa egen konst både genom att måla och svetsa. I december ställer han för första gången ut sin metallkonst vid galleri Skarpans i Mariehamn.

Mariehamns församling ordnar i höst en sorgegrupp dit den som mist en anhörig, nära vän eller partner kan komma och prata eller bara lyssna. Sjukhusprästen Katarina Gäddnäs och diakonissan Lisbet Nordlund håller i gruppen.

Vid Seniorpunkten på Norragatan i Mariehamn kan pensionärer samlas för att umgås, dricka kaffe, delta i olika aktiviteter eller bara sitta och läsa. Sedan starten har allt fler hittat dit och vid vissa verksamheter kan utrymmet till och med kännas lite för trångt.

På Åland finns tai chi-föreningen Vita tranan. Den startades 1992 och har i dag cirka 20 medlemmar. Ann-Mari Nordblom är ordförande i föreningen och har själv hållit på med tai chi länge.
– Det är ett bra sätt för mig att hålla kroppen i form och även få uppleva det meditativa med tai chi, säger hon.

Punktskriftsarbetsgruppen inom Förbundet Finlands svenska synskadade där ålänningen Bern Löfman är en av fyra medlemmar besökte Ålands synskadade och Ankaret i måndags. De berättade och informerade om vikten av punktskrift och om olika kurser som kommer att hållas framöver.

Som barn flyttade Björn Gustbées familj runt en hel del på grund av mammans arbete. Efter studierna valde Björn själv att flytta runt i världen för att jobba. Men under alla år han jobbat utomlands har torpet på Åland varit en fast punkt i tillvaron.

Linnea Rautelius var 30 år då dottern Stina Rautelius föddes. Sedan dess har relationen mellan mor och dotter varit oerhört stark.
– Barnen har alltid betytt mycket för mig, säger Linnea.

Edgar Öhberg försöker se det mesta från den positiva sidan. Att vara någon dysterkvist är inte hans melodi. Han tar sig gladeligen an olika projekt, stora som små, om han känner att det är rätt.
– Ja, kommer chansen att prova på något spännande vill jag ju gärna testa, säger han.

I mars 1990 började Niklas Rehn som gårdskarl och vaktmästare vid Ålands centralsjukhus efter att tidigare vikarierat i sex månader. Nu, 30 år senare arbetar han som driftsledare i ett betydligt större sjukhuskomplex än vad det var då han började.

Sista torsdagen i månaden samlas ett antal herrar vid Kapellhagen i Lumparland för att umgås, prata och dricka kaffe. I 13 år har herrarna träffats och efter att antalet deltagare minskat i ett par år är det igen fullt vid kaffebordet.