I Jomala finns numera en aktivitetskoordinator som ska hjälpa till med att få de äldres vardag lite trevligare.
– Jag ska finnas till och hjälpa och aktivera äldre som bor hemma, men även ordna aktivitetstillfällen på Rönngården och vara en hjälp till närståendevårdarna, bland mycket annat, säger Lotta Baarman, aktivitetskoordinator.

Alvar Mattson i Marby, Eckerö tycker att det ibland kan bli lite långt. Han är social och vill gärna umgås och prata med folk.
– Jag har inte ens varit till Hugos och handlat sedan coronan bröt ut, säger han lite misslynt.

Mariehamns församlings sopplunch som hålls efter lunchmässan på torsdagar hölls tidigare i S:t Görans församlingshem. Nu har man, på grund av coronarestriktionerna, flyttat lunchen till Margaretagården.

Efter att Bengt-Olof utbildat sig till fartygselektriker vid Ålands yrkesskola och jobbat ett år på fartyget Abisko gick flyttlasset till Stockholm.
– Då hade Eila och jag gift oss och fått en son, säger han.

Fritidsgården i Jomala, Vikingagården har under flera år huserat i baracker invid Vikingavallen. Men nu har gården fått flytta in i egna lokaler i det nybyggda samlingshuset.
– Vi är väldigt nöjda med lokalerna, säger fritidsledare Gustav Mattsson.

Gafflar, mat- och teskedar får nytt liv i Eeva Palms och Andreas Nummelins verkstad i Lemland. Med fantasi och tålamod skapar paret smycken och prydnadsföremål i den lilla verkstaden.
– Vi har hållit på i fyra år tillsammans men jag höll på också innan jag träffade Andreas, säger Eeva.

Mariehamns församling ordnar en skrivargrupp för den som vill skriva om sitt eget liv för sin egen skull. Det kan man göra på många olika sätt, enligt prästen Katarina Gäddnäs som leder gruppen.

Oldtime Cruisers ska ordna kvällar för ungdomar som vill syssla med att få en bra ljudanläggning i sina bilar och mopedbilar.
– Idén har funnits ett tag men då jag skrev ett Facebookinlägg blev allt verklighet. Vi ser fram emot att få hit ungdomarna och att vi på olika sätt kan hjälpa dem med deras idéer, säger Jimmy Eriksson, president i klubben.

Hur ska föräldrar prata med sina barn om sexuella trakasserier? Och hur bemöter man dem när de vill berätta?
Bland annat dessa frågor lyfte Malin Gustavsson, vd på företaget Ekvalita under en interaktiv föreläsning för föräldrar och omsorgspersoner i går.

Prydnadskuddar i olika tekniker och gjorda av olika personer finns utställda på biblioteket i Saltvik under september månad.
– Att sy, virka och väva kuddar var förr en vanlig avkoppling för kvinnorna efter dagens arbete, säger bibliotekarie Anna-Lena Nordberg-Dahlén.

Det är redan full fart i den nya ungdomsgården i Godby, Finström som öppnades den 21 augusti.
– Den blev klar i våras men på grund av coronapandemin öppnade vi den först nu, säger Anders Berndtsson, fritidsledare i Finström.

Redan som liten var Barbro Erikssons stora önskan att bli arkitekt. Hon byggde olika rum till sina dockor och pappersdockor trots att hon hade ett dockskåp att leka i.
– Jag ritade också hus och rum mest hela tiden, säger hon.

Tv-reporter för ”Rapport” i Libanon var Camilla Gunells yrkesplaner då hon var yngre. Spänning och farligheter var det som lockade. I stället blev det politik och sedan lagtingsvalet 2003, då hon kom in till sin egen stora förvåning, har hon varit delaktig i landskapspolitiken.

Att ta med sin valp och gå en valpkurs kan vara bra för både hund och ägare. På en valpkurs får ägaren lära sig grunderna för att kunna lära upp sin hund.
– Utvecklingen av hundträning går hela tiden framåt och man lär sig nya saker hela tiden, säger Maria Söderlund, utbildad instruktör.