Hösten 2018 skrev över 1.600 ålänningar på två veckor under ett medborgarinitiativ som jag startade tillsammans med andra företagare. Ålands folk vill ha möjlighet att spela på tips och lottospel och spelprodukter som tidigare funnits i landskapet.

Detta efter att ålänningarnas spelmöjligheter minskat rejält senaste åren. Den 1 januari 2020 är det två år sedan Veikkaus lämnade Åland helt. Löften från Ålands landskapsregering om att spelet skulle vara tillbaka sommaren 2018 har gått om intet och lokalt händer inte mycket.

Åländska penningautomatföreningen (PAF) har i dag tillstånd från ägaren LR att bedriva penningspel på Åland, ombord på fartyg samt över internet.

Nyligen kom beskedet att PAF stänger Casinot i Hotell Arkipelag. En till nedmontering av spelmöjligheterna på Åland, som även drabbar turismen, hotell samt upplevelsen av att komma till Åland.

Klarar PAF i dag av att erbjuda trovärdiga och ansvarsfulla spel och spelprodukter till allmänheten på Åland vilket var föreningens mål 1966. Vi behöver se över PAFs styrelse, tydliggöra uppdraget för dem samt se till om tillståndet efterföljs.

Spel på Åland är nämligen för många ålänningar samvaro där man träffas och umgås. På Färöarna har man byggt upp sin public service med ett eget tv sänt bingolottospel. Kanske Åland kunde ta efter och samtidigt utveckla både PAF och Ålands Radio. Med lite kommersiellt företagstänk kan vi utveckla det här bara viljan finns. Vi måste våga se möjligheter ibland.

I november är det dags för Veikkaus att lämna in ansökan för speltillstånd på Åland 2020 igen. Vem kontaktar vem och ser till att ansökan kommer in?

Jag kommer aktivt fortsätta driva dessa frågor i lagtinget. Jag anser att det åländska folket skall behandlas som vilken finsk och europeisk medborgare som helst. Vi skall inte diskrimineras för att vi är ålänningar. Det måste bli ett slut på detta.

Anders Holmberg (Ob)

lagtingskandidat

Brage Eklunds (ÅF) valannons 3.10.2007 hade parollen ”Jag tror på ärlighet”, annars skulle han sluta som politiker.

Det skulle vara bra för oss röstare om han redogjorde för vilka frågor som hans ärlighet avser.

”Osäker röstare”

Ulf Weman (S) kallar tunneldebatten för ett spel för gallerierna. Jag kan försäkra att det inte är ett ”spel” för oss skärgårdsbor, tvärtom.

Politikernas ambitioner verkar inte ha några gränser. Nu tror man sig kunna påverka klimatet.

Nu för tiden får man gå med ”skämskudde” om man åker på nöjesresa med flyg. Vi ska äta närproducerat och konsumera hållbart, trumpetas det ut av de som vet bäst hur vi bör leva. Och alla beundrar Greta Thunberg och hennes kamp för miljön.

Operation Anka är en kampanj för läskunnighet, och dess mål är att uppmuntra barn att läsa. För närvarande pågår dess svenska del. Men varför oroar sig Finlands Näringsliv EK för läskunnigheten?

Den offentliga sektorns kostnader ökar alarmerande. Den privata sektorn går knackigt hörs det från alla håll. Vad görs då från LR:s sida för att minska sina kostnader? Väldigt lite.

Bästa minister Mika Nordberg (MSÅ), 18 september var utsatt datum när ni skulle ha delgivit vilket bolag som fick upphandlingen på Mariehamn-Arlanda och den 3 oktober skulle ni ha skrivit ett avtal med något flygbolag.

Den snart avgående regeringen står i beråd att försätta Åland i en prekär ekonomisk situationgenomattsatsa uppemot 100 miljoner euro på en ny hybridfärja och en 540 meter lång bro över orörd Föglönatur.

Jag tycker att vi på Åland över lag kunde var mycket bättre på att bygga broar, nätverka och lära av andra.

Jag ställer upp i mitt första lagtingsval och har 20 års erfarenhet av kommunpolitik.

Vi i Obunden samling ordnade ett möte angående tunnel till Föglö. Sedan dess har MKB kommit och det privata initiativet har mött oss väl.

Om vi följer dagens utveckling skulle Åland få jämställda löner först om drygt 100 år, vilket står i kontrast till landskapsregeringens målsättning om 2020. Det måste gå mycket snabbare.

Apropå ledaren

Ålandstidningen inleder sin ledare i lördags med: ”Väljarnas växande intresse för klimat- och miljöfrågor är en tillgång i och efter lagtingsvalet.”

Mina ambitioner för att göra Åland till en bättre plats att leva på går före min blygsamhet. Jag kan också tänka mig att fylla kansliministerstolen, inte bara med en XXL-kropp utan också med handlingskraft, hörförståelse och läskunnighet.

Fler insändare