De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag. Det skulle nog vara en belastning för vilken regering som helst.

Jag har tidigare skrivit om att Marcus Måtar kanske inte borde få sitta i lagtinget på grund av domen för ocker, men den frågan avfärdade regeringen och talmanskonferensen. Väljarna visste vad de gjorde, när de valde in ledamöterna, kom man fram till.

De obundna har sedan brytningen med Moderaterna mer och mer framstått som ett missnöjesparti, men trots detta har de vuxit och kom i höstas hela vägen in i regeringen. Centern styr regeringen och lantrådet Veronica Thörnroos ser inga problem med någonting vad gäller de obundna.

Kanske tycker hon att speciella regler gäller för advokater? Hon tycker det är väljarnas ansvar att avgöra om Bert Häggblom är lämplig som talman.

Veronica Thörnroos liknar mer och mer en klassisk gås som skakar av sig allt och skyller ifrån sig. Nu är det vi vanliga ålänningar som bestämmer vem som ska bli talman. Vad praktiskt!

Vid nästa val föreslår jag att man lägger till en extra rad på röstsedlarna där vi väljare får bestämma titel och post på den vi röstar på, för att göra det ännu lättare för Thörnroos.

Ålands lagtings anseende står på spel. Vi som älskar Åland och den lilla demokrati vi är så stolta över får svårare och svårare att förklara för andra vad som är så bra – i det som mer och mer liknar en bananrepublik!

Mats Sandberg

debattör

Om inte denna kris också föranleder besparingar eller permitteringar inom landskapsregeringen, när ska det då hända? Den ena kommunen efter den andra inleder nu samarbetsförhandlingar, men inte ni?

Mariehamn är hela Ålands motor. Om landskapsregeringen vill att hela Åland ska leva måste Mariehamn och dess näringsliv få stöd. Mariehamn är det första som möter de flesta besökare då de kommer till Åland.

Båda mina föräldrar är äldre pensionärer och de besöks varannan dag av hemsjukvården. Tyvärr är det väldigt många olika personer som kommer och går vecka efter vecka (något man försökt begränsa i Sverige i vissa regioner).

Gårdagens nationalekonomiska modeller är inte fullt ut relevanta just nu. Dessutom, ju mer vi lyckas platta till kurvan över smittade och sjuka desto brantare och djupare blir kurvan nedåt för ekonomin.

I dag följer de flesta av oss rekommendationerna om att arbeta hemifrån och skolundervisningen sker på distans, många fritidsaktiviteter har paus och vi ska undvika sociala kontakter.

Vid fredagens presskonferens med fru lantrådet Thörnroos (C) vid rodret, så framkom att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under riksdagens frågestund hävdat att alla inresande testades för covid-19.

På Åland är gott att vara i dessa coronära tider, synes det mig!

När det blir dåliga tider upphör privatpersoner och företag att investera. I stället sparar man sina pengar i väntan på bättre tider. Detta förlänger den ekonomiska krisen.

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

Fler insändare