Ibland kallas politiker för kappvändare. I Sverige fick Centerledaren Annie Lööf denna titel då hon före valet ville få bort Stefan Löfven (S) som statsminister men stödde honom efter valet. Ett stort svek mot väljarna.

Frågan är om vår lokala regeringssonderare Veronica Thörnroos (C) kan få titeln ”Årets kappvändare”?

I den så kallade historiska omröstningen satt hon som talman och avgjorde då omröstningen, som slutade 14-14.

Omröstningen gällde Harry Janssons (C) förslag: ”Lagtinget uppmanar landskapsregeringen att omedelbart säga upp avtalet för färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm ... .”

Denna omröstning avslutade lagtingsperioden 2015-2019.

Nu verkar VT enligt media vara redo att glömma detta.

Men kan VT ens kallas kappvändare? Snarare är hon på väg att ta på sig en avig kappa.

Att gå till val med att utreda tunnel och sedan godkänna avtalet med hybridfärjan kan ses som samma svek mot väljarnas vilja, som Annie Lööf gjorde.

På vårt interna informationstillfälle berättade minister Mika Nordberg (MSÅ) att man skulle invänta HFD:s domslut för att ha en möjlighet att komma ur avtalet med ett skadestånd om enbart 300.000 euro. Det var ett klokt val. På min direkta fråga till ministern om en plan B, ifall HFD förkastar besvären, så fick jag svaret att det då blir upp till regeringssonderaren, men att (expeditions)regeringen kommer att verkställa detta beslut. I klartext: Expeditionsregeringen skulle bli en välvillig marionett.

I en radiointervju hävdar nu Mika Nordberg att det bara var Centern, som var emot hybridfärjan. Det är inte hela sanningen. Det var (C) och (Ob) och (ÅF) och (ÅLD) och John Holmberg (Lib).

Av de som stödde Harry Janssons förslag finns i dag nio i det nyvalda lagtinget. Av de som stödde regeringens förslag, finns fyra kvar. Väljarnas dom var hård mot dem, som stödde regeringen.

Lagtingets dom mot en kappvändare kan också bli hård. Vi är många som kan stava till ”misstroende”.

Men än finns tid för regeringssonderaren att sätta kappan med fodret åt rätt håll.

Stephan Toivonen

Åländsk demokrati

Veronica Thörnroos (C) har avböjt att kommentera insändaren.

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Enligt stadens förvaltningsstadga § 10 kan fullmäktigeledamot till stadsledningen (eller stadsstyrelsen) ställa en kort skriftlig fråga i ett ärende som gäller stadens verksamhet, förvaltning och ekonomi.

Fantastisk insändare du skriver de 12 februari Ann-Catherine Renfors (”Att ge läxor är som ett misslyckande”).

Läxor, denna uråldriga metod som heter läxor. Jag begriper mig inte på vad som är själva idén, tanken med detta?

Tack du anhöriga som skrev om krisen på Trobergshemmet. Allt stämde precis.

Leije Portnoj

Det är inte ett lätt jobb att sitta i landskapsregeringen och andra beslutsfattande myndigheter. Många svåra beslut ska tas och det är omöjligt att göra alla nöjda.

Fler insändare