Kommentar till ledaren den 16 januari 2020.

Klimatförändringarna anges som orsak till de omfattande skogsbränderna som härjar och har härjat i Australien.

Bränderna beror till stor del på att de varit anlagda. Den 7 januari 2020 skriver AAP (Australian Associated Press) att Polisen i NSW (Queensland, Victoria,Tasmanien och South Australia) har gripit 183 personer för att ha anlagt bränderna.

Vad som är den bakomliggande orsaken till detta får den kommande utredningen visa. Det kan röra sig om försäkringsbedrägerier. Eller som många tror, att öka debatten om klimatförändringar!

Doktor Paul Read, chef för Nationella centret för forskning inom skogsbränder, tror själv att den stora mängden bränder är anlagda.

Klimathysterin, under ledning av bland annat Greta Thunberg, har antagit groteska former. I många av hennes anföranden har hon pekat på att människan flyger för mycket. Hur ställer sig då Greta själv till hur merparten av delegaterna i FN:s klimatkonferens kom till Madrid? Till den kommande World Economic Forum i Davos kommer ett hundratal mindre jetplan att landa.

Detta talas det aldrig om – liksom att det inte någonstans talas om vulkanutbrotten som inträffar då och då. Kraftiga vulkanutbrott på högre breddgrader har haft stor inverkan på det globala klimatsystemet under flera decenniers tid.

Den 26-27 augusti 1883 hade vulkanen Krakatoa ett utbrott där det uppstod tsunamivågor på 35-40 meter och minst 36.000 människor omkom. Har klimataktivisterna glömt den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott den 21 mars 2016 då luftrummet över 26 av Europas länder stängdes?

På flera ställen i världen är för närvarande flera vulkaner aktiva. Hur påverkas miljön av dessa? Hur påverkas miljön av allt som skjuts upp och som cirkulerar i rymden? Vissa forskare har påpekat att det är dags att städa ”där uppe”.

Klimatet har alltid ändrats vare sig vi vill inte. I boken Sidenvägarna anger författaren Peter Frankopian att den först kända klimatförändringen inträffade mellan åren 350-360.

Ryska forskare inom området permafrost har nu angett att vi går mot kallare tider. Debatten om klimatförändringarna bör och ska nyanseras – för klimatet har alltid ändrats och kommer att fortsätta göra det. Havet däremot är något verkligt akut att ta tag i.

Anders Andersson

Mariehamn

Om inte denna kris också föranleder besparingar eller permitteringar inom landskapsregeringen, när ska det då hända? Den ena kommunen efter den andra inleder nu samarbetsförhandlingar, men inte ni?

Mariehamn är hela Ålands motor. Om landskapsregeringen vill att hela Åland ska leva måste Mariehamn och dess näringsliv få stöd. Mariehamn är det första som möter de flesta besökare då de kommer till Åland.

Båda mina föräldrar är äldre pensionärer och de besöks varannan dag av hemsjukvården. Tyvärr är det väldigt många olika personer som kommer och går vecka efter vecka (något man försökt begränsa i Sverige i vissa regioner).

Gårdagens nationalekonomiska modeller är inte fullt ut relevanta just nu. Dessutom, ju mer vi lyckas platta till kurvan över smittade och sjuka desto brantare och djupare blir kurvan nedåt för ekonomin.

I dag följer de flesta av oss rekommendationerna om att arbeta hemifrån och skolundervisningen sker på distans, många fritidsaktiviteter har paus och vi ska undvika sociala kontakter.

Vid fredagens presskonferens med fru lantrådet Thörnroos (C) vid rodret, så framkom att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under riksdagens frågestund hävdat att alla inresande testades för covid-19.

På Åland är gott att vara i dessa coronära tider, synes det mig!

När det blir dåliga tider upphör privatpersoner och företag att investera. I stället sparar man sina pengar i väntan på bättre tider. Detta förlänger den ekonomiska krisen.

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

Fler insändare