I flera insändare har vår inställning till ett åländskt mångkulturellt samhälle debatteras. Och visst är vi mångkulturella här.

Vi kan ringa en städfirma och beställa städning. Här kommer några flinka yngre damer och skurar rent och fint. Att de inte kan svenska gör ingenting, de gör ju sitt jobb. Ett jobb som vi inte har lust, ork eller intresse av att göra själva.

På hösten behövs hjälp med skörden. Den utländska, mångkulturella arbetskraften sköter arbetet på ett ypperligt sätt. Att de inte kan svenska gör ingenting. De gör sitt jobb, det jobb som ålänningar inte vill åta sig att göra.

Många av våra företagare klarar sig inte utan den utländska arbetskraften, eftersom inhemsk sådan inte finns att tillgå.

Och det är klart att vi i vår mångkulturellhet inbjuder de inflyttade till våra hem för att delta i vårt fredagsmys, våra söndagsmiddagar, grillkvällar och bastubad. Vi berättar om Åland, ålänningarna och våra sedvänjor. Vi berättar om självstyrelsen och att här har vi lag på att man inte får uppfostra sin hustru/flickvän/sambo med hugg och slag. Det är straffbart. Åtminstone lite.

Vi berättar om vårt julfirande, som är köpmännens egen lilla fest, och som minsann inte har ett dugg med Jesu födelse att göra längre. För att hedra de nya inflyttade och deras religion har vi inte längre skolavslutningar i kyrkan (som vi för övrigt sällan själva besöker), eller samlar dagisbarnen vid julkrubban och berättar om Betlehem och Jesu födelse i stallet. Vi avsvär oss vår egen tro, kanske bara för att vi som mångkulturella människor inte bör tro på någonting alls.

Naturligtvis samlar vi våra nyfunna internationella vänner för en gemensam genomgång av midsommarstångens symboler och deras betydelse för oss. Låt oss då inte glömma bort att flera av dessa symboler härstammar från vår gamla asatro, som tas fram och dammas av vid midsommartid.

Ja, så har vi det här med burkan. Den har vi litet svårt för, måste nog tillstås. Men förr hade kvinnorna alltid en duk för att skydda håret vid arbete i ladugården, så en duk som döljer håret kan vi nog acceptera. Och om något modehus, eller militant rörelse, får för sig att burkan är en symbol för frihet, jämlikhet och systerskap, så låt gå, då kommer nog minst 50 procent av de åländska kvinnorna att gå omkring i burka. För se mångkulturella, det är vi nog.

Alla de som inte tycker som vi, eller uttrycker sig i ordvändningar som inte behagar oss, benämner vi gärna rasister. Vi slår oss för bröstet i vår självgodhet, och utropar oss och Åland till världens mest mångkulturella samhälle, i våra försök att glömma bort att vår mångkulturellhet endast är ett tunt skal som döljer att vi i slutändan alla är av samma kött och blod.

Runa Lisa Jansson

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Fler insändare