Vi är mitt i något som närmast kan liknas vid en ekonomisk härdsmälta, som redan har skapat den största arbetslösheten på Åland genom tiderna.

Effekterna på vårt samhälle är långt från över, ingen vet t.ex om våra åländska rederier överlever detta om pandemin fortsätter även nästa år.

Man kan ju tycka att då om någonsin borde ålänningarna försöka sätta sin energi på att göra saker för att lindra de ekonomiska skadorna som uppstår för att rädda människoliv.

Finland inför undantagstillstånd som man inte gjort sedan andra världskriget och detta under tre månader. Företagarna på Åland fick då i uppdrag av Näringsminister Fredrik Karlström att ta fram olika projekt för att stimulera nya idéer som hjälper det åländska samhället. Förutom att delat ut stöd till olika nya lösningar så har vi satsat på en helt ny turistmålgrupp. Det s.k. discgolf projektet.

Sedan den 17 juli har det spelats 25.700 varv runt omkring på de olika banorna på Åland. Det innebär att det över 900.000 kast (25.700 varv*9 hål*4kast) som är gjorda på den tiden. Vi vet att det är flera hundra finländare som rest hit enbart för att spela discgolf och att det finns till och med bokningar in i mitten av oktober i år och nästa år kommer det att ta fart på riktigt.

Men det är också många ålänningar som tagit denna nya sport till sitt hjärta, ungdomar, pensionärer, barnfamiljer arbetslösa med flera. En stor aha-upplevelse fick jag när en finsk discgolfförening tog kontakt med mig och ville donera frisbees till fattiga åländska barn.

Efter att diskuterat lite med olika vänner, så tog jag kontakt med Rädda Barnen. De berättade att de har köpt in frisbees och lånar ut åt behövande. Detta blev en tankeställare för mig. Det finns en grupp av människor som har det svårast att påverka sin situation i en ekonomiskkris och det är barnen. Vi lever dessutom i en tid när all idrottsutövande kostar pengar, till och med ganska mycket beroende på vilken sport man vill hålla på med.

Vi har diskuterat frågan i discgolf communityn och idésprutan Hans Mikael Holmström kom med iden att göra en ny variant av ärevarvet. Så det är precis det vi kommer att göra nu den 10 oktober i samarbete med Rädda Barnen. Vi siktar på att ha ett familjeevenemang på alla 11 banor mellan kl.12–16 och dra in så mycket pengar som möjligt till Rädda Barnen. #DiscGolfCharityDay

Till sist en önskan till de som i dessa tider valt att aktivt jobba emot en utbyggnad av discgolfen och till och med få bort banan i Mariehamn. Om ni är motståndare till DiscGolf placering i Badhusparken som har funnits där sedan 80-talet (på tal om kulturhistoria), kan ni åtminstone vara snälla och sluta överdriva i er iver att få bort den, som t.ex att det är en miljökatastrof (hur definierar ni då en kärnkraftsolycka?) och risk för allvarliga skador om man promenerar i parken, (ingen inrapporterad skada på Åland trots hundratusentals kast på Åland, varje år slår blixten 100 000 gånger i Sverige och i snitt en person dör…).

Om ni inte bryr er om turistföretagarna, så kan ni väl åtminstone tänka på de barnen som skulle bli av med en av de få gratis aktiviter som de kan göra med sina kompisar och familjer i Mariehamn.

Ett stort avslutande tack till moderaterna och liberalerna i Mariehamn med Björn Hägerstrand och Julia Birney i spetsen som stöttar satsningen i Badhusparken.

Mats Adamczak

Ordförande, Företagarna På Åland

I media avfärdar utbildningsminister Annika Hambrudd och landskapsregeringen rikets satsning på utvidgad läroplikt och menar att det inte berör Åland. Tyvärr tror jag inte det är så enkelt.

I Finland har man bestämt sig för att utvidga läroplikten till 18 år. I dagarna meddelar vår utbildningsminister att liknande planer inte finns för Åland. Stor eloge till Annika Hambrudd!

I riket avser man införa förlängd läroplikt som ska omfatta utbildning efter grundskolan och som ska leda till examen på gymnasienivå. På Åland har landskapsregeringen, enligt minister Annika Hambrudd, inga sådana planer åtminstone tillsvidare.

Det är fult att vara nära varann, det är fult att kramas, det är fult att ha roligt, att sjunga, att spela. Det är fult att skratta, att dansa. Det är fult att göra något som gör livet värt att leva.

Styrelsen för Ålands Kenneldistrikt har med stor oro följt rapporteringen från ÅMHM:s styrelsemöte den 3.9.2020 då majoriteten av styrelsen valde att inte stöda myndighetschef Susanne Peranders förslag om att inrätta en tillfällig tjänst som veter

Jag läste en intervju i tidningen Åland med minister Annika Hambrudd om att förlänga läroplikten eller inte.

I lördags fick vi medlemmar i föreningen vara med om bekräftelsen på att Stornäset är naturreservat. Det blev en sammankomst i fri och skön stämning – som det brukar vara då ämnet är Stornäset.

Två dokumentärfilmare har med hjälp av undervattensroboten ROW (Remotely Operated Vehicle) filmat Estonias styrbordssida och där funnit ett hål i skrovet som är 4 meter högt och 1,2 meter brett på den bredaste biten.

Ålands landskapsregering ställer sig kallsinnig till att införa utvidgad läroplikt på Åland. Detta kommer att missgynna åländska ungdomar och står dessutom i strid med självstyrelselagen § 44 om minst samma sociala förmåner som i riket.

Bra Kurre och Anneli, kämpa på! Alla skall ha rätt att spela på Veikkaus. Svensk trav finns kvar på Åland. Bra så. Åland hör ju till Finland. Då borde alla ålänningar ha denna spelrätt.

Yle spred en falsk nyhet:”Den föregående månaden, september, var den hittills varmaste septembermånaden på jorden, enligt Copernicus som är EU:s jordobservationsprogram.”

Dagens största ros till ”Kurre i Jurmo” som envist kämpar vidare för allas vår rätt till att få Veikkaus tillbaka! Vi tillhör Finland och det ärobegripligt att vi har tagits ifrån rätten att spela på vad vi vill!

Kommunerna socialtjänst föddes år 2013 där Susannegruppen under ledning av Barbro Sundback lade fram sitt förslag för hur kommunernas socialverksamhet exklusive barnomsorg och äldreomsorg skulle organiseras.

Fler insändare