Hållbart initiativ har genom ett flertal undertecknare kritiserat det tankegods som jag har gett uttryck för. Detta är givetvis helt i sin ordning, och även välkommet i ett samhälle med yttrandefrihet.

Att vi har olika syn på vad som är mång- respektive monokultur är inte särskilt anmärkningsvärt. Det är många åländska politiker som tror att vi lever i en mångkultur bara för att man bor granne med människor med ett annat modersmål, eller för att det flyttade hit någon polsk säljägare för 4.000 år sedan.

Att kunna handla spännande mat, exotiska kryddor eller gå en batikkurs är inte mångkultur. Om man lever i den villfarelsen borde man förkovra sig i ämnet innan man ger sig in i en diskussion med människor som har faktiska erfarenheter av denna sociala samhällskonstruktion.

Jag har svårt att se det som annat än ett övertramp att man uppmanar mig genom ”ett klart besked”, att om man har de åsikter som jag har så bör man flytta någon annanstans.

Jag hoppas att undertecknarna förstår att det blir en hel del människor som måste lämna Åland för att deras önskan ska uppfyllas.

Att man försöker låtsas vara toleranta och för ”berikande mångfald” samtidigt som man vädjar till folk med fel åsikter att flytta någon annanstans, är inget annat än ett förbluffande hyckleri.

Det kom förvisso inte som en chock för undertecknad att detta är deras önskan, men det är inte heller det som gör mig upprörd över insändaren.

Det faktum att man blandar in min familj i texten, det innebär att man tydligt har passerat en mycket viktig gräns. Mina politiska ståndpunkter och förehavanden kan ni kritisera hur mycket ni vill, men man blandar inte in min familj i det hela.

Att ni gör det, säger så mycket mer om er än vad det gör om mig.

Stellan Egeland

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Fler insändare