Jag har sagt att jag inte ska göra negativa personliga politiska uttalanden i offentligheten men när Barbro Sundback (S) tydligen inte har några som helst skrupler längre på vad hon gör eller säger, måste jag ge svar på

tal.

Jag har under en längre tid hört Barbro Sundback raljera och komma med sina negativa utlåtanden om de flesta och det mesta. Jag har tyckt synd om dem som inte orkar eller vill ge sig in dessa negativa spiraler och har även själv tidigare fått en del av hennes slev. Det spelar tydligen ingen roll om man är en gammal politiker, vem man hänger ut eller talar illa om och man tror sig vara förmer än alla andra.

Nu var måttet rågat för mig när Sundback till och med skriver en insändare där hon högt och ljudligt basunerar ut att hon sällan sett någon fatta ett sämre beslut än vad infrastrukturnämnden gjort, för att man förkastade hennes besvär som saknade laglig grund. Ja, då kallar man till och med staden till bananrepublik!?

Det är skamligt att en så erfaren politiker inte kan finna sig i att inte alltid få rätt och acceptera demokratiska beslut, utan beter sig som ett barn som åkt fast med fingrarna i syltburken. Sundback svartmålar högljutt personer, lägger in besvär och anklagar infrastrukturnämnden för att ha överskridit sina befogenheter. Detta trots att hon själv till råga på allt varit ordförande för kultur- och fritidsnämnden, som initialt samtyckt till att ta emot donationen av första discgolfbanan i Badhusparken. Redan då gick hennes egen nämnd emot henne som ordförande, så gamla sår kanske aldrig läkt?

Jag går inte här in på alla fördelar jag anser vår city-discgolfbana har, som är öppen och gratis för alla och där 9.000 rundor spelats bara på de tre sista månaderna man kunnat mäta antal spelare. Det finns kanske någon nackdel för de som bor nära men det jobbar vi på att förbättra, så även för flanörer som haft hela parken helt för sig själv förr men där vi nu justerar några hål till deras fördel.

Men tänk på alla hotell- och båtgäster, samt stadens unga och gamla som inte har bil, de har i alla fall i dag en rolig friluftsaktivitet att unna sig. Att sedan påstå att det varit massiva protester för att några grannar helst vill ha parken tom på aktivitet eller några miljöaktivister med Sundback i spetsen påstår att det är en enorm miljöförstörelse är inte massivt. Vad som är massivt är den nytta banan fyller.

Sundback påstår även att hon inte är emot discgolf utan tänker på naturen. Hon föredrar att lägga en bana vid Baltichallen. Tydligen är det mindre miljöavtryck att fälla hundratals stora tallar och granar på den platsen än att ta bort lite snår och ris på bergsknallar i det nya området bakom vattentornet, som ingen i dag använder.

Med hopp om ett vänligare politiskt klimat och en sansad debatt. I en demokrati måste vi kunna acceptera ibland att det finns andra än ens egna viljor.

Björn Hägerstrand (MSÅ)

Ledamot i infrastrukturnämnden och stadsfullmäktige

I media avfärdar utbildningsminister Annika Hambrudd och landskapsregeringen rikets satsning på utvidgad läroplikt och menar att det inte berör Åland. Tyvärr tror jag inte det är så enkelt.

I Finland har man bestämt sig för att utvidga läroplikten till 18 år. I dagarna meddelar vår utbildningsminister att liknande planer inte finns för Åland. Stor eloge till Annika Hambrudd!

I riket avser man införa förlängd läroplikt som ska omfatta utbildning efter grundskolan och som ska leda till examen på gymnasienivå. På Åland har landskapsregeringen, enligt minister Annika Hambrudd, inga sådana planer åtminstone tillsvidare.

Det är fult att vara nära varann, det är fult att kramas, det är fult att ha roligt, att sjunga, att spela. Det är fult att skratta, att dansa. Det är fult att göra något som gör livet värt att leva.

Styrelsen för Ålands Kenneldistrikt har med stor oro följt rapporteringen från ÅMHM:s styrelsemöte den 3.9.2020 då majoriteten av styrelsen valde att inte stöda myndighetschef Susanne Peranders förslag om att inrätta en tillfällig tjänst som veter

Jag läste en intervju i tidningen Åland med minister Annika Hambrudd om att förlänga läroplikten eller inte.

I lördags fick vi medlemmar i föreningen vara med om bekräftelsen på att Stornäset är naturreservat. Det blev en sammankomst i fri och skön stämning – som det brukar vara då ämnet är Stornäset.

Två dokumentärfilmare har med hjälp av undervattensroboten ROW (Remotely Operated Vehicle) filmat Estonias styrbordssida och där funnit ett hål i skrovet som är 4 meter högt och 1,2 meter brett på den bredaste biten.

Ålands landskapsregering ställer sig kallsinnig till att införa utvidgad läroplikt på Åland. Detta kommer att missgynna åländska ungdomar och står dessutom i strid med självstyrelselagen § 44 om minst samma sociala förmåner som i riket.

Bra Kurre och Anneli, kämpa på! Alla skall ha rätt att spela på Veikkaus. Svensk trav finns kvar på Åland. Bra så. Åland hör ju till Finland. Då borde alla ålänningar ha denna spelrätt.

Yle spred en falsk nyhet:”Den föregående månaden, september, var den hittills varmaste septembermånaden på jorden, enligt Copernicus som är EU:s jordobservationsprogram.”

Dagens största ros till ”Kurre i Jurmo” som envist kämpar vidare för allas vår rätt till att få Veikkaus tillbaka! Vi tillhör Finland och det ärobegripligt att vi har tagits ifrån rätten att spela på vad vi vill!

Kommunerna socialtjänst föddes år 2013 där Susannegruppen under ledning av Barbro Sundback lade fram sitt förslag för hur kommunernas socialverksamhet exklusive barnomsorg och äldreomsorg skulle organiseras.

Fler insändare