Vårjakten på Åland är ett minne blott men debatten om ejderstammens svårigheter fortsätter och åtgärder diskuteras, strategier görs upp och det är bra. Mest handlar det om predatorbekämpning som är viktigt men som knappast kommer att lösa de grundläggande problemen.

Av de debattinlägg som vi läst ger Jan Grönstrands ”Skyll inte på havsörnen” (27.6) den mest realistiska bilden av läget. Den bilden är bekant för var och en som regelbundet rör sig i naturen och berör inte enbart sjöfåglarna. Det har förvånat oss att man i den här debatten begränsar sig till ejdern. Märker ingen sjöfågellivets tillbakagång i stort?

Den stora frågan är varför produktionen av ungar nästan har upphört för alla arter med undantag av växtätarna (simänder, gäss, svanar). Har det med födan och miljön att göra? Varför blir man numera nästan aldrig attackerad av häckande tärnor? Varför ligger skrak- och knipägg kvar i holkarna okläckta?

Frågorna är många och inte lika dramatiska som rapporter om havsörnar som kalasar på de sista ejderungarna, men kanske just de frågorna är viktigast och det debatten borde handla om!

Rune Holmén, Kökarbo i förskingringen (Jomala)

Håkan Lindberg, Nåtö

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Fler insändare