I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU. Det är en samling grafer och siffror som vid en första anblick kan tyckas ganska torra och tråkiga men det dessa siffror säger kommer påverka vår vardag mycket framöver. I tider av snabba utspel i sociala medier gör det dessutomgottatt ibland ta sig tid att faktiskt se hur verkligheten ser ut. Så hur ser då det ekonomiska läget ut i Europa?

Ganska bra, är svaret. Trots nyheter om handelskrig och andra oroligheter så fortsätter våra ekonomier att växa. Under nästa år förväntas EU:s ekonomi att växa med 1,4procentoch både antalet arbetsplatser och lönenivåerna förväntas fortsätta växa. Såhär har det faktiskt varit ganska länge nu. Inte sedan euron lanserades 1999 har vi haft enså härlång period av tillväxt.

Dethärär på många sätt goda nyheter eftersom tillväxt är så mycket mer än bara några procentsatser på ett papper. När ekonomin växer innebär det att flera människor får ett jobb att gå till och skatteintäkterna ökar så att vi kan fortsätta satsa på välfärden. En ekonomi i ordning är dessutom viktigt för miljön. Den gröna omställning vi behöver göra kommer att kosta pengar och det är inte fattiga länder med hög arbetslöshet som kommer att ha råd att leda vägen. Tillväxtär alltsåen del av lösningen på klimatkrisen.

Trots ett stabilt läge i ekonomin kan vi däremot inte lutaoss tillbaka och låtsas att allt är frid och fröjd. Det finns fortfarande mycket arbete att göra för att modernisera Europas ekonomier. När ekonomin går bra kan man tycka att det inte är lika akut att genomföra reformer. Man kan jämföra det med ett tak som läcker.

Så länge solen skiner känns det kanske inte som ett problem men så fort det börjar regna kommer man att ångra att man inte gjorde slag i saken och lagade taket tidigare. Det bästa är alltså att se till att laga de brister vi har i ekonomin nu medan solen skiner.

Många länder runt om i Europa har till exempel fortfarande farligt höga statsskulder. Med ett lågt ränteläge ochhyfsadtillväxt kan de klara sig just nu, men om ekonomin vänder kan situationen snabbt bli kritisk. Det är därför viktigt att de vågar genomföra reformer för en långsiktigt hållbar ekonomi. Utmaningarna ser olika ut runt om i Europa men det handlar oftaom att modernisera förvaltningen, ta bortskadliga subventioner eller investera i utbildning.

Men det är inte bara runt om i Europa som utmaningarna finns. Med tanke på hur beroende vipå Ålandfortfarande är av den ekonomiska utvecklingen i Finland är det viktigt att också de tar utmaningarna på allvar. Vi har dessutom goda möjligheter att se om vårt eget bo. Även om den åländska ekonomin kanske intepå alla håll haftden tillväxt vi önskar den senaste tiden så har vi ändå ett relativt stabilt läge. Så det gäller att passa på att göra vad vi kan för att laga taket, vi vet nämligen aldrig när det börjar regna igen.

Anton Nilsson

Om inte denna kris också föranleder besparingar eller permitteringar inom landskapsregeringen, när ska det då hända? Den ena kommunen efter den andra inleder nu samarbetsförhandlingar, men inte ni?

Mariehamn är hela Ålands motor. Om landskapsregeringen vill att hela Åland ska leva måste Mariehamn och dess näringsliv få stöd. Mariehamn är det första som möter de flesta besökare då de kommer till Åland.

Båda mina föräldrar är äldre pensionärer och de besöks varannan dag av hemsjukvården. Tyvärr är det väldigt många olika personer som kommer och går vecka efter vecka (något man försökt begränsa i Sverige i vissa regioner).

Gårdagens nationalekonomiska modeller är inte fullt ut relevanta just nu. Dessutom, ju mer vi lyckas platta till kurvan över smittade och sjuka desto brantare och djupare blir kurvan nedåt för ekonomin.

I dag följer de flesta av oss rekommendationerna om att arbeta hemifrån och skolundervisningen sker på distans, många fritidsaktiviteter har paus och vi ska undvika sociala kontakter.

Vid fredagens presskonferens med fru lantrådet Thörnroos (C) vid rodret, så framkom att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under riksdagens frågestund hävdat att alla inresande testades för covid-19.

På Åland är gott att vara i dessa coronära tider, synes det mig!

När det blir dåliga tider upphör privatpersoner och företag att investera. I stället sparar man sina pengar i väntan på bättre tider. Detta förlänger den ekonomiska krisen.

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

Fler insändare