Black Lives Matter är en människorättsrörelse som arbetar mot polisbrutalitet och systematisk rasism som drabbar svarta personer. Den uppstod 2013 efter att George Zimmerman friades på alla punkter för mordet på 17-årige Trayvon Martin.

Black Lives Matter handlar inte om att vita eller andras liv inte spelar någon roll. Det är en reaktion på att det inte verkar spela någon roll när svarta människors liv tas, eftersom det inte blir några större konsekvenser. Och därför måste det egentligen enkla och självklara sägas; att svarta liv spelar roll. Det är värt att notera att svarta människor är en särskilt utsatt grupp för strukturell rasism och övervåld.

Ingenstans på deras officiella hemsida står det att de har en kommunistisk ideologi som René Janetzko påstår (28.7), utan uppmanar människor att rösta på den person eller parti som tar svarta liv och antirasism på allvar. Det står även på deras officiella hemsida att de vill fokusera på omformation av rättsväsendet (till exempel införa längre utbildning för poliser i USA – som i dag är ungefär lika lång som en väktares – arbeta mot ekonomisk orättvisa, för lgbtqia+ och mänskliga rättigheter samt skapa tillgång till sjukvård och kvalitetsutbildning).

Protester som blir våldsamma kommer från frustrationen över att inte bli hörd, sedd eller tagen på allvar, när rösten inte bär längre och frustrationen blir översvämmande så är det vanligt förekommande att till exempel bilbränder etcetera kan ske. Historiskt sett är detta är ett välbekant grepp, exempelvis suffragetterna som anlade bomber i deras kamp för kvinnors rösträtt. Och det tackar vi väl för i dag. Eller hur?

Självklart förespråkar vi inte våld, men det är viktigt att förstå att varför våld föds.

Det är enkelt att ställa sig utanför en motståndsrörelse och bara se på, när det förtryck som rörelsen försöker utplåna inte drabbar dig.

Visst kan åsiktskorridoren vara trång ibland, och ännu trängre blir den när man inte vill eller vågar omvärdera sin åsikt. Det är viktigt att prata med varandra och diskutera, men det viktigaste är kanske att lyssna på dom som talar ur erfarenhet.

Det finns många viktiga svarta röster som har skrivit böcker om rasism, till exempel Layla Saad som har skrivit en bok som heter ”Me and White Supremacy”.

Vi hoppas att få se många som vill visa solidaritet med Black Lives Matter och visa att vi inte heller tolererar rasism på Åland, på tisdag den 28:e juli klockan 19.00.

BLM-arrangörerna på Åland

Äldrerådet har under sitt senaste möte diskuterat bland annat framkomligheten och boendet för handikappade och äldre, övervakningen av äldreomsorgen, ekonomi, ensamheten, det brutna indexet och de äldres medicinering.

Den senaste tidens rapportering om oroligheterunder kvällar, nätter och helgerhar väckt frågor kringdessorsakeroch konsekvensersamtvilkainsatser som behövsföratt allaålänningarskakänna sig trygga, i dag och i framtiden.

I och med den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 så är underskottet -84,8 miljoner. Det största underskottet i Ålands historia. Men inget jag vill eller kan klandra minister Torbjörn Elisasson (C) för.

I tisdags kväll hade jag lite småärende att göra på stan på vägen hem passerade jag Röde Orms retrobuss som var parkerad på bussplanen.

Resandet släpps fritt nu på lördag. De som kommer från Sverige möts av denna syn i Mariehamn. Prinsessan Corona kanske har gjort att rabatterna frodas, eller är det Törnrosas igenvuxna Borg – är det inte dags att snygga till detta?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Hamnbolaget vill kunna skrota restaurangbåten (ÅT 16/9). Rubriken gjorde mig glad.

Äntligen, äntligen finns det hopp att bli av med skrothögen som så länge ha fått stå kvar och förfula området!

Tack hamnbolaget!

Kh

Jag har sagt att jag inte ska göra negativa personliga politiska uttalanden i offentligheten men när Barbro Sundback (S) tydligen inte har några som helst skrupler längre på vad hon gör eller säger, måste jag ge svar på

tal.

Kultur- och fritidsnämnden, där Barbro Sundback tidigare var ordförande, beslöt 2018 att tacka ja till en niohåls discgolfbana, finansierad av Lions Club Mariehamn.

Den 16.4.2018 beslöt Barbro Sundback, i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn, att placera en discgolfbana i Badhusparken.

Jag har alltid ansett Fixtjänst vara en institution i vårt samhälle och synnerligen välbehövd. Där har alla de som där vistas fått arbeta enligt sin läggning och förmåga och samtidigt känt att arbetet varit viktigt och meningsfullt för dem

I en motion till Mariehamns stad, med Camilla Gunell (S) som första undertecknare vill man att Mariehamns stad ska vara en föregångare när det gäller social hållbarhet och skaffa sig en HBTQIA-certifiering.

Så kom en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Ryggradsdjuren i världen har minskat med nära 70 procent på bara ett halvt sekel.

Fler insändare