Det är med glädje vi kan läsa att Mariehamn blir utan helikopterbuller och utsläpp av 3,5-7 ton växthusgaser denna sommar. Samtidigt bekymrar vi oss över hur staden kommer att hantera motsvarande frågor i framtiden. Vi är måna om Mariehamns profil som en småstadsidyll med närhet till naturen, som vi alla gemensamt värnar om. Vi vill bygga attraktionskraft och ekonomisk verksamhet genom hållbara verksamheter.

Det är upp till oss stadspolitiker att visa ledarskap genom strategier, beslut och anvisningar. Mariehamns stad har en fin miljöpolicy men helikopterhistorien visar att det varit svårt att omsätta den i praktiken. Vi kommer därför att arbeta för att staden ska få ett regelverk på plats så att sådana typer av beslut utgår från miljöpolicyn i framtiden.

Det minsta staden bör göra i samband med beslut är att ställa sig frågan: På vilket sätt gör detta beslut att vi närmar oss eller fjärmar oss från det strategiska målet om en hållbar stadsutveckling? På det sättet avser vi göra Mariehamn till en ännu mer attraktiv plats att bo på, både för nuvarande och framtida invånare.

Hållbart initiativ Mariehamn

Ola Sundberg

Alfons Röblom

Arn-Henrik Blomqvist

Caroline Pipping

Fredrik Schwartz

Gunda Åbonde

Peter Ekholm

Rauli Lehtinen

Simon Holmström

Susanne Vävare

Therese Karlsson

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Fler insändare