Många hävdar att turismen är en så obetydlig del av vårt näringsliv, så man bör prioritera annat. Det facto svarar turistsektorn för nästan 20 procent av Ålands BNP!

Turismen är alltså superviktig för oss och därför borde vi satsa ännu mer! Hittills har vi främst prioriterat att marknadsföra oss i våra närregioner Finland och Sverige.

I nuläget är nog Åland rätt välbekant i Finland och Sverige men ute i Europa är nog vårt paradis en vit fläck på kartan. Vi vet att juni och juli redan är fyllda av närregionernas turister men lockar vi hit sydeuropéer får vi även augusti och september fyllda då de tar sin semester senare än vi.

Norge har sin olja och vi har förlovats med vår skärgård. Nästan inga andra ställen i världen har en skärgård, därför är det den vi ska marknadsföra utanför Norden.

De senaste åren har somrarna blivit så varma i Sydeuropa att deras befolkning börjat söka sig upp till Norden för att få en solig men sval semester. Bara i sommar har jag träffat flera turister på Åland som angett att de kommit hit enkom för att vara säkra på att få en solig men sval semester.

Jag kallar dem klimatturister och de är en tråkig realitet men vi måste ta vara på den och använda dem i vår marknadsföring.

Över lag tycker jag att vi satsar för lite på marknadsföringen av Åland som har sådan enorm potential att bli det paradis alla vill besöka bara de vet att vi existerar. Det finns många saker på Åland också som vi borde göra för att locka hit fler turister och för att öka deras upplevelse när de väl är här.

Jag har tidigare haft två insändare i samma ämne; ”Maritimt center på Åland” samt ”Evenemangsturismen på Åland kan utvecklas!”

Björn Hägerstrand (MSÅ)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Fler insändare