Många hävdar att turismen är en så obetydlig del av vårt näringsliv, så man bör prioritera annat. Det facto svarar turistsektorn för nästan 20 procent av Ålands BNP!

Turismen är alltså superviktig för oss och därför borde vi satsa ännu mer! Hittills har vi främst prioriterat att marknadsföra oss i våra närregioner Finland och Sverige.

I nuläget är nog Åland rätt välbekant i Finland och Sverige men ute i Europa är nog vårt paradis en vit fläck på kartan. Vi vet att juni och juli redan är fyllda av närregionernas turister men lockar vi hit sydeuropéer får vi även augusti och september fyllda då de tar sin semester senare än vi.

Norge har sin olja och vi har förlovats med vår skärgård. Nästan inga andra ställen i världen har en skärgård, därför är det den vi ska marknadsföra utanför Norden.

De senaste åren har somrarna blivit så varma i Sydeuropa att deras befolkning börjat söka sig upp till Norden för att få en solig men sval semester. Bara i sommar har jag träffat flera turister på Åland som angett att de kommit hit enkom för att vara säkra på att få en solig men sval semester.

Jag kallar dem klimatturister och de är en tråkig realitet men vi måste ta vara på den och använda dem i vår marknadsföring.

Över lag tycker jag att vi satsar för lite på marknadsföringen av Åland som har sådan enorm potential att bli det paradis alla vill besöka bara de vet att vi existerar. Det finns många saker på Åland också som vi borde göra för att locka hit fler turister och för att öka deras upplevelse när de väl är här.

Jag har tidigare haft två insändare i samma ämne; ”Maritimt center på Åland” samt ”Evenemangsturismen på Åland kan utvecklas!”

Björn Hägerstrand (MSÅ)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare