Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Det var också vad jag upplevde i dag då jag fick en avi på posten om att gratisexemplaren av en bok jag illustrerat hade anlänt från Norge. Det var då så dags, tänkte jag, eftersom paketet blev skickad från Oslo för drygt tre veckor sedan.

Nu har jag ju redan förstått att det att få ett postpaket från det stora utlandet inte är så enkelt som det borde vara, inte om man bor på Åland.

Vis av erfarenhet åkte jag därför till tullen på färjterminalen, men eftersom det ju inte var något som jag har vare sig köpt eller beställt, kunde dom inte göra något då jag inte hade något till pappers, så de föreslog att jag kunde åka till postterminalen i Sviby, vilket jag gjorde.

Där måste hon som betjänade mig bara beklaga, men eftersom tullen inte hade stämplad avin, var det inget hon kunde göra. Paketet befann sig på en hylla som hon inte kunde lämna ut något ifrån utan papper eller stämpel på att hon fick göra så.

Eftersom jag ju redan har erfarit hur ”tullete” det här fungerar – eller inte fungerar – så blev jag egentligen mera full i skratt än irriterad, så jag sade bara att då får dom skicka paketet tillbaka, så ska jag be förlaget skicka det hem till min mor i Norge så får jag hämta det där själv då vi åker dit till julen.

Hon föreslog att jag ju kunde förtulla det själv på nätet. Nej annars tack, svarade jag. Jag loggade in där en gång och det såg ut som någon mardröm från webbens barndom så jag kom mig ut fortare än man kan säga tull. På norska.

Dessutom vore jag nog tvungen att ladda upp en faktura eller något dylikt, vilket jag ju inte har eftersom jag, som redan nämnt, inte hade vare sig beställt eller köpt böckerna.

Jag undrar hur man gör då man vill skicka julklappar till någon på Åland? Födelsedagspresenter? Jag har redan börjat varna folk för att skicka något hit. Det blir bara tull. På norska.

Wilfred Hildonen

Mariehamn

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare