Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Det var också vad jag upplevde i dag då jag fick en avi på posten om att gratisexemplaren av en bok jag illustrerat hade anlänt från Norge. Det var då så dags, tänkte jag, eftersom paketet blev skickad från Oslo för drygt tre veckor sedan.

Nu har jag ju redan förstått att det att få ett postpaket från det stora utlandet inte är så enkelt som det borde vara, inte om man bor på Åland.

Vis av erfarenhet åkte jag därför till tullen på färjterminalen, men eftersom det ju inte var något som jag har vare sig köpt eller beställt, kunde dom inte göra något då jag inte hade något till pappers, så de föreslog att jag kunde åka till postterminalen i Sviby, vilket jag gjorde.

Där måste hon som betjänade mig bara beklaga, men eftersom tullen inte hade stämplad avin, var det inget hon kunde göra. Paketet befann sig på en hylla som hon inte kunde lämna ut något ifrån utan papper eller stämpel på att hon fick göra så.

Eftersom jag ju redan har erfarit hur ”tullete” det här fungerar – eller inte fungerar – så blev jag egentligen mera full i skratt än irriterad, så jag sade bara att då får dom skicka paketet tillbaka, så ska jag be förlaget skicka det hem till min mor i Norge så får jag hämta det där själv då vi åker dit till julen.

Hon föreslog att jag ju kunde förtulla det själv på nätet. Nej annars tack, svarade jag. Jag loggade in där en gång och det såg ut som någon mardröm från webbens barndom så jag kom mig ut fortare än man kan säga tull. På norska.

Dessutom vore jag nog tvungen att ladda upp en faktura eller något dylikt, vilket jag ju inte har eftersom jag, som redan nämnt, inte hade vare sig beställt eller köpt böckerna.

Jag undrar hur man gör då man vill skicka julklappar till någon på Åland? Födelsedagspresenter? Jag har redan börjat varna folk för att skicka något hit. Det blir bara tull. På norska.

Wilfred Hildonen

Mariehamn

Jag förstår att det måste finnas en del restriktioner. Men jag tycker faktiskt har det gått till grova över- och underdrifter i det här landet.

En av politikens viktigaste uppgifter nu, förutom att minimera smittspridning och rusta vården, är att underlätta och stöda små och stora företag.

I mitt uppdrag av näringsminister Fredrik Karlström ska jag försöka hitta nya affärsmöjligheter som kan rädda de företag som riskerar att försvinna tack vare att vi har stängt ner samhället för att rädda människoliv.

Läste Jan Westerbergs insändare i måndagens tidning om kontroll av resenärer. Antar jag är den enda som ens orkar bry mig om att bemöta dylik artikel även om fler tyckt samma som jag.

I onsdagens tidning skriver Pernilla Karlsson att det var ”några timmars” avbrott för en avdelning på

lördagen. Jag vet inte var den uppgiften kommer ifrån.

Ålands offentliga ekonomi var svag långt före coronapandemin. Finansministeriet gav för ett par veckor sedan ut en gedigen rapport om de finska kommunernas situation och utmaningar.

Så var ännu ett skolår till ända, men inte vilket skolår som helst. Vårterminen har inneburit utmaningar som ingen kunnat fantisera om, för alla inblandade parter.

Under senare tid har lärarnas behörighetskrav diskuterats på insändarplats.

Jag har under en längre tid följt med debatten om discgolfbanan i Mariehamn med stor sorg. Jag var initiativtagare och projektledare för discgolfbanan 2018 i Badhusparken.

Det har framgått i media att Föglö kommun har återigen vänt sig till Ålands landskapsregering i en fråga som trots flertal initiativ inte fått sin lösning. Frågan gäller servicenivån vid Överö färjfäste.

När man som anhörig ringer till Trobergshemmet för att avtala tid för träff med sin gamla mor så får man först svaret att det går bra klockan två, vilket är om cirka en timme.

Häromdagen såg jag ännu en överkörd igelkott. Vem körde på den? Såg du den inte? Körde du för fort? Eller satt du och stirrade på mobilen eller pratade i den samtidigt som du körde?

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att: ”Oron i samhället gör mig bekymrad”. Du borde förstå att människor har anledning att känna oro.

Fler insändare