Den minnesgoda läsaren minns säkert hur Ålands radios styrelseordförande Mia Hanström mångordigt förklarade vilket bra beslut man gjort, när styrelsen utsåg bolagets byråsekreterare till vd. Nu har till och med Hanström kommit till insikt om att beslutet inte var så lyckat och är beredd att utse en ny vd.

Enligt Mia Hanström ska ”företagets ledningsfunktion stärkas”. Den nya vd:n ska vara ”väldigt teknikintresserad” och ”jobba tillsammans med tekniska chefen så att vi hänger med i teknikutvecklingen. Samtidigt ska vd:n driva hela bolaget framåt och vara ett stöd för hela bolaget”. Vilken brist på logik!

Stackars vd, som totalt kommer att sakna befogenheter. Andra sköter ekonomi- och personalfrågor. Tekniska chefen antas fortsättningsvis sköta produktionstekniken. Det enda som blir kvar åt vd:n i den här ”geniala” planen är distributionstekniken, som ingen i ledningen klarar av.

Vd:n blir i praktiken en springpojke, som antas sköta alla ärenden, som ingen annan känner för eller klarar av. I en sådan organisation är det bäddat för stridigheter om var beslutsgränserna går. Hur ska en så rumphuggen vd kunna driva hela bolaget framåt?

Nu har Ålands radio haft två vd:n utan teknisk utbildning, med klent resultat. Jag anser, liksom i tidigare debatter, att det tekniktunga samhällsbolaget Ålands radio behöver en tekniskt utbildad vd, som ansvarar för all teknik inom bolaget, samtidigt som man mycket väl klarar sig med en chef mindre.

Christer Strand

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare