Om jag tidigare har varit sur på Rainer Juslin (Lib) i fråga om sättet vi välkomnar våra ungdomar hem till öarna så är jag i stället glad över hans kloka ord om behovet av en tunnel till Föglö (insändare 21/9).

Det är därför oerhört synd att Rainer valt att kandidera för Liberalerna som inte skyr några medel–varken i fråga om miljö eller pengar–för att Föglöborna aldrig ska få en fast förbindelse. Den som tror på löftena om att Gripö-bron ska följas av en tunnel är nämligen mer än lovligt naiv.

Problemet för Föglöborna är därför att en röst på Rainer Juslin får en helt motsatt effekt än vad som Lib-kandidaten säger sig stå för. Juslin är alltså uppställd för fel parti i alla fall för alla oss som vill ha en tunnel mellan Svinö och Degerby.

Andra tunnelanhängare som moderaten Jörgen Strand kämpar med samma dilemma. Hans parti MSÅ är lokomotivet i det absurda kortruttsprojektet och försöker till och med förhindra att kommande lagting har inflytande över 66 miljoner av skattebetalarnas pengar.

Sammantaget gör allt detta att även väljarna ställs inför ett dilemma: sätta sin röst på en person de tror på men samtidigt medverka till att tiotals miljoner slösas bort för att förkorta ett färjpass? Dessutom ett projekt som inte ens brukarna själva vill ha!

Harry Jansson (C)

Lagtingsledamot

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Fler insändare