De senaste dagarna har vi fått ta del av skakande vittnesmål av hur ålänningar med mörk hudfärg på olika sätt mött rasism och olikabehandling. Att bekämpa rasism och diskriminering är en hjärtefråga för oss, vi har alla ett ansvar att reagera när det sker, både som privatpersoner och politiker. Likabehandling måste betyda likabehandling för alla.

Visionen om ett Åland för alla förutsätter ett samhälle där ingen känner sig förtryckt eller mobbad på grund av sin hudfärg.

För oss moderater är detta en så viktig fråga att vi ändrat våra stadgar så att en rasist inte ska kunna vara medlem i vårt parti. Var och en som vill bli medlem i MSÅ kan fritt ansöka om medlemskap, men måste kunna omfatta FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Vi utmanar och uppmanar alla åländska partier att ändra sina stadgar på motsvarande sätt.

Vår vision är också ett fritt samhälle där var och en kan vara sig själv. Ett fritt samhälle betyder att vi fritt kan debattera om vi vill ha ett mångkulturellt eller monokulturellt samhälle, hur många flyktingar som Åland ska ta emot och hur vi kan välkomna inflyttade på bästa sätt. Ett fritt samhälle betyder också att du fritt kan ha en åsikt om dessa viktiga frågor utan att bli kallad rasist.

Vi måste både klara av att alltid bekämpa rasismen där den dyker upp, men inte heller överanvända ord som ”rasist” eftersom ordet då urholkas och debattklimatet hårdnar, vilket ingen i förlängningen vinner på.

Styrelsen för Moderat samling för Åland (MSÅ)

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Fler insändare