I dagspressen varvas sprängdåd, masskjutningar med flyktingbilder och folkfördrivningar. Plötsligt dyker det upp en lastbil i Essex i England som i sin last har 39 döda vietnameser.

Det skulle visa sig att de hade frusit ihjäl i lastbilens kylutrymme. Man trodde först på basen av deras falska pass att de var kineser men det skulle visa sig att de var vietnameser. De hade betalat 35.000 euro för att smugglas till väst och Storbritannien. Detta pris skulle visa sig vara specialpris emedan normalpriset låg på 50.000 euro.

I dag läser jag att Monika Fagerholm har nominerats till Finlandiapriset. Hon säger angående denna

makabra last: titta på tragedin med de döda som nyligen hittades i en container i Essex i Storbritannien, nu lyckas det igen, ingen talar om dem. Men det stämmer inte för jag talar om dem!

Jag har den åsikten att USA aldrig borde ha lämnat Vietnam. Ropen skallade i slutet av 1960-talet. USA ut ur Vietnam, USA ut ur Vietnam! Detta är den största geopolitiska katastrof som hänt i Fjärran östern i modern tid, för att travestera Putin angående Sovjetunionens kolaps. Jag kan i minnet se Olof Palme gå i täten för en USA-fientlig demonstration.

Denna tid fanns ett antal högerdiktaturer i världen och vi hade några även i nuvarande EU. Men de skulle falla som korthus. Upp som en sol och ned som en pannkaka, så gick det för dem.

Nä, så skulle det gått även i Vietnam. Högerdiktaturen skulle ha förtvinat som det gick i Europa och Sydamerika och vi skulle sett ett välmående, fritt och för oliktänkande människor välmående Vietnam. Visst har de det ganska bra ställt i Sydkorea?

”JG”

Att gå till personangrepp brukar betyda att argumenten tryter. Det är helt uppenbart när det gäller Marcus Måtars osakliga reaktion på den socialdemokratiska lagtingsgruppens insändare.

Nu är det adventstid, och vi väntar på julen, att ljuset ska återvända, att solen ska skingra alla mörka moln som döljer vår himmel, både utomhus och inombords.

Det är kanske denna tid på året, som det kan vara på sin plats att tala om flyktingpolitiken och flyktinghjälp. Den är en sak, som Åländsk demokrati har engagerat sig i.

Klarlägganden gällande Enerexit Ab:s tidigare styrelses beslut och de goda samarbetsförhållandena med stadsledningen (Tage Silander, Barbara Heinonen och Emma Dahlén) där fyra till antalet konstruktiva möten hölls med fullständig öppenhet.

Nej, det var ingen anonym ”kortfilm”, ”visad på Sjöfartsmuseet”, som så inspirerade kompositören Maria Grönlund att hon skapade konceptalbumet ”Songs of a sad sailor”, anmäld av Zeb Holmberg i Ålandstidningen den 4 december.

Det enda parti som veterligen ställt upp någon som dömts till ovillkorligt straff är Socialdemokraterna. Hur kan man då kritisera Obunden samling och dess ledning för att jag som dömts till villkorligt straff tilläts ställa upp i val för partiet?

I Ålands lagting sitter en lagtingsledamot, Marcus Måtar (Ob), med en nyligen fastslagen villkorlig fängelsedom för grovt ocker.

Regeringsförhandlingarna är i full gång. De mest tunnelvänliga partierna ska försöka snickra ihop ett handlingsprogram som alla tycker dom kan leva med. En självklar ”action point” blir förstås då att gå vidare med tunneln. Väl?

Det känns pikant att Henrik Herlin i ledaren ”Strejker med negativa konsekvenser” tlllskriver fackföreningarnas agerande en enligt sin egen värdering klandervärd ideologisk orientering (”marxism”) bara för att i nästa andetag propagera för sitt eg

I fönstren runt om Åland syns lyktor, glitter och annat pynt. Julens kärleksfulla budskap strålar ut i decembermörkret. Gör julen ännu vänligare genom att servera maträtter som inte orsakat död och lidande.

Senaste veckan har det varit mycket diskussion om vem som vetat vad när, och ifall ägarstyrningsenheten i statsrådets kansli och ägarstyrningsministern på förhand varit medvetna om finska Postis beslut att flytta 700 paketsorterare till ett avtal

Stackars Bambi och stackars människorna på Näverskär (se insändare den 28 november). Hoppas att polisen tar kräken som sköt och att de får stora straff.

”Från en djurvän”

Som bekant föreslår den avgående regeringen i sitt budgetförslag att den så kallade 100-lappen, eller guldkornet, ska bibehållas. Kostnaden för detta är 1.800.000 euro per år. I en budget, som får ett underskott på 15.000.000 euro.

Fler insändare