Det verkar inte spela någon roll för vissa att 23 procent av flickorna har utsatts för sexuellt våld

Vi från Åländsk demokrati bryr oss om ”våra kvinnor” oberoende partitillhörighet.

På annat håll är härkomst en viktig faktor när det gäller att beskriva förövarna. Det gäller överrisk. Inte som generell egenskap. Det är olika saker. Gäller samma på Åland?

Självklart kan man även undersöka andra faktorer, men att utesluta härkomst är att sticka huvudet i sanden.

Men Ålands feministparaply kan tydligen inte komma med någon annan hypotes än att det skulle vara män. Paul Bradley är övertygad om att det är vanliga åländska pojkar. Men vad är problemet? Man undersöker olika bakgrundsfaktorer (inklusive härkomst, religion och så vidare) och så ser man vilket resultatet blir. Om personer från Sund eller Långbortistan är överrepresenterade så är det väl bra att tjejerna får vetskap om det. Och skolan får veta vart förebyggande åtgärder bör riktas.

Anser för övrigt Feministparaplyet att Islam har rätt om kvinnor?

Åländsk demokrati

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare