För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Menar ”Besviken” (11.2) att det är ett val att bo i skärgården? Man bor här för att man trivs här och inte ser några alternativ. En mariehamnare bor ju i Mariehamn, då det ju är självklart för denna typ av människa.

Inte ska väl sjukvård delas upp olika enligt platsen man bor på? Har Besviken tänkt sig en skala på i vilken grad man ska få vård i förhållande till var man bor?

Sedan påstår också Besviken att alla inom vården ska höjas till skyarna. Har verkligen erfarenhet av vårdtjänsteinnehavare både i närregionen och på sjukhuset som synnerligen valt fel yrke. Längtar tillbaka till tiden då sjukvårdsyrket var ett kall och viljan att hjälpa var en hjärtesak.

Man stirrar på pengars mångfald också i sjuhusledningen.

Mariehamnare är den typ av människor som självklart vill bo där och ser inga alternativ. Det får ju inte bli något vi och ni utan hela Åland ska vara lika mycket av intresse. Politikerna säger alltid det före val. Det är alltid före val.

Därför har vi gamla, jättegamla, skärgårdsfärjor. Inget parti vågar beställa nya färjor av skräck för att mariehamnarna då inte röstar på det parti som beställde.

Om man kunde tänka mer på andra än sig själv skulle vi leva i en bättre värld samt inte vara besvikna på folk i andra delar av Åland än man själv bor i.

Kurre i Jurmo

Om inte denna kris också föranleder besparingar eller permitteringar inom landskapsregeringen, när ska det då hända? Den ena kommunen efter den andra inleder nu samarbetsförhandlingar, men inte ni?

Mariehamn är hela Ålands motor. Om landskapsregeringen vill att hela Åland ska leva måste Mariehamn och dess näringsliv få stöd. Mariehamn är det första som möter de flesta besökare då de kommer till Åland.

Båda mina föräldrar är äldre pensionärer och de besöks varannan dag av hemsjukvården. Tyvärr är det väldigt många olika personer som kommer och går vecka efter vecka (något man försökt begränsa i Sverige i vissa regioner).

Gårdagens nationalekonomiska modeller är inte fullt ut relevanta just nu. Dessutom, ju mer vi lyckas platta till kurvan över smittade och sjuka desto brantare och djupare blir kurvan nedåt för ekonomin.

I dag följer de flesta av oss rekommendationerna om att arbeta hemifrån och skolundervisningen sker på distans, många fritidsaktiviteter har paus och vi ska undvika sociala kontakter.

Vid fredagens presskonferens med fru lantrådet Thörnroos (C) vid rodret, så framkom att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under riksdagens frågestund hävdat att alla inresande testades för covid-19.

På Åland är gott att vara i dessa coronära tider, synes det mig!

När det blir dåliga tider upphör privatpersoner och företag att investera. I stället sparar man sina pengar i väntan på bättre tider. Detta förlänger den ekonomiska krisen.

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

Fler insändare