Jo, för att jag inte är nöjd med lagstiftningen inom vissa områden. I stället för att gnälla vill jag arbeta för att systemet förändras.

1. Jag vill arbeta för att alla får ett meningsfullt arbete oavsett ålder, kön, funktionshinder, etnicitet. Vad ett meningsfullt arbete är varierar från individ till individ. Alla ska möjlighet att välja ett yrke de trivs med.

2. Jag vill att vardagen underlättas för barnfamiljer. Vi behöver ett större födelseöverskott för att kunna behålla vår välfärd, då åldersstrukturen i samhället förändras med ett större antal äldre. Alla föräldrar på Åland ska ha råd och tid att uppfostra sina barn till sunda människor.

3. Jag vill också att integrationsprocessen förbättras. Då Ålands befolkningstillväxt inte räcker till behöver vi fler inflyttade. Även om ålänningarna är mycket välkomnande och duktiga att stödja de inflyttade, behövs det större satsningar från regeringens sida.

För dem som har ett jobb måste möjligheterna att lära sig svenska bli bättre. Systemet för validering av studier och kompetenser från andra länder måste förenklas.

Jonas Sommarhed (C)

kandidat i lagtingsvalet

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Fler insändare