Jag är hemma på ön. Det är fint. Jag har längtat hem till Åland, så in i helsicke! Som politisk nörd har jag sett fram emot kommande val.

Det första jag ser av kommande val är Centerns kandidater till lagtinget vinkande till mig. Eller, vänta nu? Vinkde de till alla bilister?

Jag tror säkert att Centern vinner valet. De vinkade till fler bilister än något annat parti. Jag är djupt imponerad av Veronica Thörnroos analys av läget. Tänkte hon: ”Ju fler jag vinkar till, desto fler röster får jag?”.

Är det allt Centern bjuder på? Ett splittrat parti. Kandidater som vinkar till bilar?

Var är de kloka krafterna som till exempel Roger Nordlund? Sitter Roger hemma och vinkar till sig själv?

Är detta det Centern som ska vinna valet om två veckor? Genom att vinka? Tror Center att jag är en idiot?

Uppenbarligen är det så. Jag blir deprimerad. Jag hade hoppats på mycket, mycket mer av vännen Veronica.

Mats Sandberg

debattör

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare