Tack för att du engagerar dig i den för Åland så viktiga vindkraftfrågan, Jens Harberg (22.6).

Åland var tidigt ute med att utnyttja vindkraften. Redan 1991 byggdes det första vindkraftverket på Åland. I dag nära 30 år senare finns det 19 vindkraftverk.

Vi på Åland förstod tidigt att vindkraft är framtidens melodi både som kraftkälla men även som ett rent och fossilfritt alternativ. Vi har även kunskapen. Åland har som ambition att vara en ledande grön ö för en omställning till ett fossilfritt samhälle.

Det är en av de viktigaste drivkrafterna för oss inom Vind AX när vi nu planerar för tio nya miljövänliga vindkraftverk – att få ett så grönt samhälle som möjligt med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.

Visst är de tio nya planerade vindkraftverken större än de som redan finns på Åland. Beskrivningen av storleken stämmer relativt väl. Rotordiametern är 130 meter och navhöjden är 115 meter. Lägger vi därtill halva rotordiametern på höjden så blir den totala höjden 180 meter.

Allt detta finns beskrivet på vår hemsida och vi har även informerat om projektet vid olika tillfällen och i olika kanaler. Senast den 8 juni då Ålands vindenergi andelslag ordnade ett informationstillfälle i Sjöfartsmuseets auditorium.

Tekniken går hela tiden framåt – effekten blir högre samtidigt som ljudeffekterna från rotorbladen minskar. De vindkraftverk som installerades för 30 år sedan hade en helt annan prestanda än de vi installerar i dag. Om 30 år är de ytterligare mer effektiva.

Vår ambition är att genomföra projektet med stöd från så många ålänningar och åländska investerare och företag som möjligt. Intresset är stort. Senast den 31 juli vet vi vilka som vill investera.

Hittills, trots rådande situation med Coronaviruset, är många intresserade. Epidemin har lärt oss mycket – inte minst att det kan vara bra att vara lyhörda för nya möjligheter.

I dessa tider tycker vi det är mycket passligt att öka vår självförsörjandegrad på el från 18 till 65 procent. Den el som kommer att produceras på Långnabba ger el till motsvarande 10.000 hushåll.

Vi vill skapa projekt Långnabba tillsammans med er ålänningar och göra det så grönt som möjligt. Det är vad Åland, den gröna ön, har som övergripande ambition och det är en investering för framtiden helt i linje med Parisavtalets agenda. Och en fossilfri investering för kommande generationer.

Leif Nordlund

Vind AX Ab

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Om 2020 varit ett år som omkullkastat hela vår omvärld så kan 2021 vara året som omkullkastar det sociala arbetet på Åland.

Rainer Juslin, ordförande för lag- och kulturutskottet, skriver i en insändare att ”Lagen föreskriver att skolan ska säkerställa att alla barn, oberoende av ekonomiska och sociala förhållanden eller funktionsnedsättning har tillgång till en inklud

I Ålandstidningen den 3.7 finns en insändare där fil.dr. Alf Ronnby dels analyserar bakgrunden till, dels kritiserar BLM-rörelsen i USA, där han framhåller att klassamhälle och fattigdom lägger grund för de våldsamheter som nu pågår.

Jag är biodlare, miljöaktivist och har valt att bo i skärgården för att det är ett sätt att få leva nära djur och natur. Jag ser med glädje att det på insändarplats nu diskuteras hantering av vägrenar.

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Fler insändare