4 - 10 mars 1940

När publiken förbjuds komma av smittskyddshänsyn, drabbas de frilansande kulturarbetarna hårt.
– För en vecka sedan försvann alla mina inbokade jobb, berättar violinisten Zaida Ponthin som sedan i höstas driver eget företag och försörjer som musiker på heltid i Stockholm.

I morgon onsdag stänger alla bibliotek på Åland för att minska risken för smittspridning.
–  I dag är sista chansen att låna på en månad, säger stadens kulturchef Fredrika Sundberg.

Teaterföreställningen ”Mina två halva liv”, på Ålands sjöfartsmuseum, ställer in samtliga föreställningar på grund av risken för smittspridning.

I fredags för 80 år sedan slutade Vinterkriget. I en serie veckorapporter har docent Kenneth Gustavsson skildrat de dramatiska krigsveckorna.
I dagens avslutande bonusavsnitt sammanfattar han vad som hände sedan på Åland. Dramatiken var långt ifrån över.

Filmfestivalen Vera fortsätter som planerat i dag och under helgen, men flera av de regissörer som skulle ha kommit hit har lämnat återbud grund av smittspridningen.

Måndag 11 - söndag 17 mars 1940

Genom att promenera lärde Hülya Tokur-Ehres känna Åland, steg för steg.
Nu delar hon med sig av bilder från sin personliga vandring.

Sedan problemen med exporttillståndet nu löst sig fick Anders Wiklöf i går äntligen hem sin nyinköpta tavla: Mandolinspelerskan av Anders Zorn.

I mer än 60 år har Kurt Simons skapat konst, ännu längre om man tror på hans egna ord om att vara född med pennan i handen. Nu firar han snart sin 80-årsdag – självklart sker firandet i konstens tecken.
– Jag och hustrun åker till Nice för att se på konst, säger han.

Nu är programmet för kort- och dokumentärfilmfestivalen Vera klart.
– Av de filmer som vi har visat på Åland, och som jag har sett, är det här en av de starkaste filmupplevelserna, säger Mogens Lindén om dokumentärfilmen ”For Sama” som skildrar kriget i Syrien.

Önningebymuséets samling har utökats med en förgylld spegel med jugenddekor och två ljuslampetter. Muséet har också mottagit en donation antikt lösöre som kommer att säljas under våren.
– Det är fantastiskt roligt att folk vill donera föremål till oss, säger Önningeby hembygdsförenings ordförande Kjell Ekström.

Byggnadsvård är, likt ekologisk mat och second hand-shopping, ett intresse på modet för en hållbarare framtid.
– Det finns många detaljer i äldre hus som är värda att spara, menar bygghantverkaren Arne Nieland.

I dag blev det klart att poeten Mikaela Nyman och hennes debutsamling ”När vändkrets läggs mot vändkrets” är Ålands kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris 2020, enligt ett pressmeddelande från Ålands litteraturnämnd och ordförande Gustaf Wid