Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Kent Danielsson

Att en dömd lagtingsledamot kan skiljas från sitt uppdrag betyder inte att det bör göras.

Åland står inför en rad utmaningar. Bristande tillväxt, utmaningar med produktivitet och personalförsörjning. Detta samtidigt som hållbarhetsarbetet intensifieras. Hur ska Åland få det att gå ihop?

I går var Åland nära att slå vintervärmerekordet från 1973 på 10,9 grader. Det är på vintervädret vi här i norr först märker klimatförändringen.

Genom att agera testbädd för pilotprojekt har Åland chansen att ta täten inom hållbar utveckling. Men en viktig framgångsfaktor är att man lyckas skapa ett lokalt engagemang bland företag, organisationer och vanligt folk.

Det börjar bli dags för de åländska kommunerna att utse nya kommunstyrelser. En rad nya sammansättningar kommer de kommande veckorna att framträda. Sammansättningarna blir avgörande för det kommunala utvecklingsarbetet de kommande åren.

Det kommer täta rapporter om att psykiskt illamående och symptom på utbrändhet ökar oroväckande snabbt bland de unga. I Finland är hälften av alla långa sjukskrivningar knutna till utmattningssyndrom av olika slag och det är en alarmerande hög siffra.

Föreningen för Viking Lines mindre ägare är ett intressant initiativ, men möjligheterna att genomdriva önskade förändringar är små.

Den nya åtgärdsplanen och kartläggningen av demensvården i Mariehamn visar på ett skriande behov av handling. Och vi pratar vi om handling nu, inte sen.

Det är du själv som bär ansvaret för vad som syns och upprör dig på nätet. Om vi alla slutade klicka på provokationer och lät bli att kommentera allt, då skulle problemet minska drastiskt.

Efter att ytterligare en varg har siktats i Hammarland kan den nya förordningen om skyddsjakt komma att prövas tidigare än väntat.

Klimatkrisen, vars olika effekter är synliga i dag, är en enorm utmaning för mänskligheten. Det är omöjligt att sia om utgången, planeten har aldrig tidigare utsatts för så mångfaldiga hot och det finns inget facit att titta i.

Världsekonomin är inte en idrottsprestation där en enda dust avgör allt. Jämför hellre med ett parti go.

President Sauli Niinistö verkar allvarligt oroad över hatretorikens frammarsch i landet medan talman Roger Nordlund efterlyser mer samarbetsvilja inom politiken. Årets nyårstal manar till eftertanke.

Fler ledare