Hela denna sida är en annons

”Nipå har lyft kulturlivet i 35 år”

I år har Nordens institut på Åland (Nipå) funnits i hela 35 år.
Så vem är de, och vad gör de? Den kommunikationsansvariga projektledaren Anna Lind Bengtsson berättar.

Det är möjligt att ni redan varit i kontakt med Nipå. I hela 35 år har institutet berikat Åland med kultur från hela Norden och främjat Ålands deltagande i nordiska kultursamarbeten.
– Vi vill gärna att ni berättar när ni har något spännande på gång, säger Anna Lind Bengtsson.
Nipå berikar Åland med nordisk kultur och ser till att åländsk kultur är med i nordiska sammanhang. Organisationen erbjuder dessutom rådgivning så att sökande hittar rätt bland alla nordiska stipendium och stödprogram.

– Dela med er av era idéer helt förutsättningslöst, fortsätter Anna. Se oss som spindeln i det nordiska kulturnätet som du kan nyttja på olika sätt. En viktig roll av vår verksamhet är att tipsa om olika stöd och hjälpa till att få klarhet i ansökningsprocessen. Det är bara att boka in en tid för rådgivning.
– Ja, tveka inte att kontakta oss. Vår roll är inte bara att förmedla nordisk kultur på Åland, utan även att förmedla, både digitalt och fysiskt, åländsk kultur till Norden. Vi har många kontakter och har på olika vis hjälpt fler unga, åländska förmågor genom åren, säger Nipås direktör Jacob Mangwana Haagendal, som tillsammans med resten av gänget på Nipå kommer att fira de 35 åren på Åland.
– Den planerade och redan fullsatta jubileumskonserten den 29 mars i Alandica har vi efter rekommendation från myndigheterna dock beslutat att ställa in. Men vi hoppas att vi får möjligheten att fira jubileet tillsammans med ålänningarna när läget kring Coronaviruset har lugnat ner sig, säger Anna och fortsätter:
– Vi på Nordens institut tittar just nu på hur vi kan utveckla digitala och kreativa kulturlösningar som fungerar och ger mening i Corona-tider. Vi skissar exempelvis på livestreamade fredagskonserter, fönsterpoesi, tips kring poddar, boktips och vi undersöker möjligheterna kring digitala workshops och hur vi kan anpassa kommande utställningar. Så tveka att inte att ta kontakt med oss om du har några idéer! Ett digitalt möte är ju alltid möjligt, tillägger hon och ler.

Nordens Institut på ÅlandAnnons

“De fick mig att starta ett band”

Nordens institut på Åland (Nipå) har inte enbart peppat Jacob Lavonius att bege sig ut på en turné i Latinamerika tillsammans med hans band Birdpeople. För några år sedan startade han till och med ett band tack vare kulturinstitutet. Hur gick det till? Här berättar han historien.

Nordens Institut på ÅlandAnnons

"Så lärde jag mig skriva på ett nytt sätt”

Fyra tjejer från Åland och skribenten Zandra Lundberg. I fjol åkte de till den estniska ön Kihnu på ett kreativt skrivarläger, finansierat av Nordens institut på Åland. Nu är det dags att söka till årets läger.