Hela denna sida är en annons

"Så lärde jag mig skriva på ett nytt sätt”

Fyra tjejer från Åland och skribenten Zandra Lundberg. I fjol åkte de till den estniska ön Kihnu på ett kreativt skrivarläger, finansierat av Nordens institut på Åland. Nu är det dags att söka till årets läger.

– Sök och åk du med! Jag är så tacksam för Nipå och allt jag fick lära mig, säger Angelina Eklund, en av fjolårets deltagare.


Ifjol deltog Ellinor Gustavsson, Nora Sagulin, Julia Eneroth och Angelina Eklund på ett kreativt skrivarläger, finansierat av Nipå, på den estniska ön Kihnu.

Det kreativa skrivarlägret i Estland var en övning i att släppa på prestationerna och fokusera på det lekfulla och kreativa. Det var också ett tillfälle att möta andra kulturer och få nya vänner.

Nu är det dags att söka igen. Till årets läger.

– Jag tänker fortfarande på vår resa nästan varje dag, säger Angelina Eklund.

– Det är inte så viktigt att skrivandet blir perfekt direkt från början. Det är mer betydelsefullt att du känner dig inspirerad. Det var det bästa tipset jag tog med mig därifrån, tillägger hon.

Lärde sig skriva noveller

Lägret som varade i tre dagar och leddes av den danska författaren Caroline Ørsum är en del av ett större projekt kallat Nordic Writers Crossing Borders. Nipå bokar och står för de åländska deltagarnas resor.

– Först åkte vi med båt till Tallinn och därefter med buss till Pernå och sedan vidare med en annan buss till hamnen, varifrån vi tog båten till Kihnu, berättar Angelina. Hon var 15 år gammal och fann mötet med den estniska ön, kulturen och de andra deltagarna mycket spännande.

– Det var så fint där och jag skriver fortfarande på en av novellerna som jag började på under lägret.

Peppad till nya idéer

Zandra Lundberg, som även följer med som ledare på årets resa, motiverade deltagarna att få igång sitt skrivande, tänka utanför boxen, spåna idéer och bolla karaktärer.

– Årets deltagare kommer till en cool plats där de möter många andra ungdomar som är intresserade av skrivande. Ni kommer att inspireras och komma hem proppfyllda av nya idéer och kunskap kring författarskap, säger hon.

Nordens Institut på ÅlandAnnons

”Nipå har lyft kulturlivet i 35 år”

I år har Nordens institut på Åland (Nipå) funnits i hela 35 år.
Så vem är de, och vad gör de? Den kommunikationsansvariga projektledaren Anna Lind Bengtsson berättar.

Nordens Institut på ÅlandAnnons

“De fick mig att starta ett band”

Nordens institut på Åland (Nipå) har inte enbart peppat Jacob Lavonius att bege sig ut på en turné i Latinamerika tillsammans med hans band Birdpeople. För några år sedan startade han till och med ett band tack vare kulturinstitutet. Hur gick det till? Här berättar han historien.