ALARM Tidigt på måndagsmorgonen kom ett larm om svag röklukt från Lotsgatan.

– Vi har gått igenom alla utrymmen visuellt och hittar ingenting, säger räddningschef Lennart Johansson.

Svenska Utrikesdepartementet har lyft sin reseavrådan gentemot Finland och Slovakien. Avrådan att resa till de båda länderna hänfördes tidigare till att de hade restriktioner mot svenska resenärer. 

ALARM På måndagskvällen vid 19.30-tiden kom ett automatlarm in från Allaktivitetshuset på Skeppargatan i Mariehamn.

Den farled där Amorella ligger efter grundstötningen är avstängd för tillfället. Farleden används bland annat som reservrutt för Skarven, framför allt när Skarven har flera tunga fordon ombord och det är lågt vattenstånd.

På grund av asfaltsarbeten kommer framkomligheten i korsningen Skarpansvägen-Skeppargatan vara begränsad under hela den här veckan, vecka 39.

En person hämtades med ambulanshelikopter på Bolstaholms gård under Skördefesten i lördags.

Det var fråga om ett sjukdomsfall och personen fördes till sjukhuset i Mariehamn, enligt tjänstgörande fältchef.

Automatlarmet vid Övernäs skola i Mariehamn startade strax innan klockan halv sex på fredagseftermiddagen.

Automatlarmet på stadsbiblioteket i Mariehamn gick i gång strax efter klockan 17 på torsdagen.

– Det var byggdamm som utlöste larmet, så det var ingen brand, säger Thomas Mattsson, brandinspektör.

Odalgården i Mariehamn kontaktade alarmcentralen vid kvart i två på torsdagseftermiddagen efter att man märkt av rökutveckling i ett av omklädningsrummen.

Det stormar vid fyren Märket som ligger på öppet åländskt hav. Ålandstidningen talar med frivilligarbetaren Veli-Pekka Järvinen, som är en av de som befann sig på arbete i fyren när stormen kom i natt.

Många av Landskapsregeringens anställda jobbar i dag på distans. De uppmanades under gårdagen att förbereda sig på distansarbete efter att Finlands meteorologiska institut gått ut med röd vindvarning på Åland. 

Ms Doppingen, som trafikerar Åva-Jurmo i Brändö, står stilla i morgon torsdag på grund av vädret. Trafiken återupptas kl 14.05 med avgång från Åva.

Även ms Skarven, som trafikerar Svinö-Degerby, ställer in turer på grund av vädret i morgon torsdag. Färjan står stilla från klockan 6.30, och trafiken återupptas kl 15.05 med avgång från Degerby.