Kommunfullmäktige fastställer under tisdagskvällen Jomalas nya arvodesstadga för åren 2020–2023. Den nya stadgan innebär höjningar av elva arvoden.

Skarven kommer att ersättas av Knipan från den 5 oktober till den 18 oktober. Under den perioden rekommenderas resenärer att lämna bilen hemma.

LARM Strax innan niotiden på måndagsmogonen kom ett larm om en rökpelare som misstänktes komma från Sjöpromenaden i Mariehamn. Men röken visade sig komma från en riseldning från Möckelö.

ALARM Tidigt på måndagsmorgonen kom ett larm om svag röklukt från Lotsgatan.

– Vi har gått igenom alla utrymmen visuellt och hittar ingenting, säger räddningschef Lennart Johansson.

Svenska Utrikesdepartementet har lyft sin reseavrådan gentemot Finland och Slovakien. Avrådan att resa till de båda länderna hänfördes tidigare till att de hade restriktioner mot svenska resenärer. 

ALARM På måndagskvällen vid 19.30-tiden kom ett automatlarm in från Allaktivitetshuset på Skeppargatan i Mariehamn.

Den farled där Amorella ligger efter grundstötningen är avstängd för tillfället. Farleden används bland annat som reservrutt för Skarven, framför allt när Skarven har flera tunga fordon ombord och det är lågt vattenstånd.

På grund av asfaltsarbeten kommer framkomligheten i korsningen Skarpansvägen-Skeppargatan vara begränsad under hela den här veckan, vecka 39.

En person hämtades med ambulanshelikopter på Bolstaholms gård under Skördefesten i lördags.

Det var fråga om ett sjukdomsfall och personen fördes till sjukhuset i Mariehamn, enligt tjänstgörande fältchef.

Automatlarmet vid Övernäs skola i Mariehamn startade strax innan klockan halv sex på fredagseftermiddagen.

Automatlarmet på stadsbiblioteket i Mariehamn gick i gång strax efter klockan 17 på torsdagen.

– Det var byggdamm som utlöste larmet, så det var ingen brand, säger Thomas Mattsson, brandinspektör.

Odalgården i Mariehamn kontaktade alarmcentralen vid kvart i två på torsdagseftermiddagen efter att man märkt av rökutveckling i ett av omklädningsrummen.

Det stormar vid fyren Märket som ligger på öppet åländskt hav. Ålandstidningen talar med frivilligarbetaren Veli-Pekka Järvinen, som är en av de som befann sig på arbete i fyren när stormen kom i natt.

Många av Landskapsregeringens anställda jobbar i dag på distans. De uppmanades under gårdagen att förbereda sig på distansarbete efter att Finlands meteorologiska institut gått ut med röd vindvarning på Åland.