Räddningsverket ryckte vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen ut efter att ett automatlarm utlösts på Trobergshemmet i Mariehamn.

TRAFIK På grund av rådande vattenstånd kan ms Ejdern bara köra persontransporter till och från Asterholma, meddelar Ålandstrafiken. Inga fordon transporteras. Men på avgångar som inte angör Asterholma kan fordon transporteras.
Samtliga avgångar är låsta online till och med nu på söndag, men avgångar mot beställning kan beställas direkt till färjan. Bokade kunder kontaktas.

POLIS Natten till fredag upptäckte polisen en förare som lät bli att stanna, trots stopplikten i korsningen Skillnadsgatan och Ålandsvägen. Föraren fick tolv dagsböter.
En annan förare fick 54 euro i böter för att ha kört längs Österleden utan körljus, med endast dimljusen påslagna.

Lumparlands kommundirektör Mattias Jansryds månadslön höjs, med retroaktiv verkan från den 1 januari 2020, från 5.300 euro till 5.500 euro.
Det beslutar kommunstyrelsen under onsdagskvällen.

Lumparlands frivilliga brandkår beviljas ett bidrag om 1.500 euro för att åka på en utbildning avseende klippning av bilar. Det beslutar kommunstyrelsen på onsdagskvällen.

Lumparland bör framgent bokföra anläggningstillgångar med anskaffningsutgifter upp till 10.000 euro som driftskostnader.
Det föreslår kommunstyrelsen inför fullmäktige under onsdagskvällen.

SJÖFART Den ordinarie Vartsalafärjan är tillfälligtvis ersatt med en mindre färja. Det betyder att de som reser med ms Viggen till och från Osnäs kan drabbas av köbildning, meddelar Ålandstrafiken i ett pressmeddelande.

Turlistan för Enklingelinjen ändras så att avgångarna klockan 13.30, måndag till onsdag under lågsäsong och fredagar under högsäsong, ändras från ordinarie turer till beställningsturer.
Ändringen träder i kraft måndagen den 2 mars.
Landskapet motiverar ändringen med att den efterfrågats av Enklingelinjens färja.

När ansökningstiden till tjänsten som personalchef i Mariehamn gick ut i måndags hade 25 ansökningar kommit in.

Natten till tisdag stoppade polisen en personbil som bröt mot stopplikten i korsningen Godbyvägen- Nya Godbyvägen i Finström. Ingen av personerna i fordonet kunde bindas till körningen vilket ledde till att samtliga passagerare nu misstänks för olovlig körning och äventyrande av trafiksäkerheten.
Fordonet fördes till Mariehamn där bilnyckeln återlämnades till ägaren. Övriga personer i fordonet fick fortsätta färden till fots. Personerna är kända av polisen sedan tidigare.

Brändö FBK fick under lördagsmorgonen rycka ut till Brändö kyrka efter att ett automatlarm aktiverats.

Lördagskvällens premiär av ”En midsommarnatts dröm” på stadshuset ställs in på grund av sjukdom. Teaterföreningen i Mariehamn har tidigare tvingats skjuta fram premiären två gånger.
Teaterföreningen meddelar att man därmed lägger ned föreställningen ospelad, för tillfället. De som köpt biljett ombeds att ta kontakt med Alandica för att få pengarna tillbaka.
Regissör Daniel Lindström uppger att Teaterföreningen och ensemblen nu arbetar på att hitta nya datum senare i vår, för att om möjligt ta upp föreställningen igen.

Viking Lines fartyg XPRS som trafikerar rutten Helsingfors-Tallinn tas i kväll ur trafik för reparation. Orsaken är ett läckage på propelleraxeln.
Fartyget dockas i tre dagar och återgår i trafik på söndag kväll från Tallinn.
 

Natten till torsdagen utförde polisen nykterhetskontroller samt kontroll av fordon runtom på Åland. I Sund fick en person ta emot en böteslapp då dennes bil var obesiktad, bilens registerskyltar avlägsnades också av polisen.