IFK Mariehamn permitterar två av sina tre tränare på ungdomssidan. Anledningen är att föreningens intäkter minskat – och kassakon Alandia cup är i farozonen.
– Det är ett exceptionellt läge, säger ordförande Mikael Granskog.

IFK Mariehamn sysselsätter omkring 500 ungdomar i sin fotbollsverksamhet. Just nu ligger i princip all organiserad verksamhet nere på grund av restriktionerna mot att samla grupper större än 10 personer.

Coronasituationen hotar att sätta än större spår i IFK:s verksamhet. Ännu vet inte Mikael Granskog om årets upplaga av Alandia cup kan genomföras. Föreningen har målat upp tre scenarier – att den genomförs som planerat i juni, att cupen flyttas till augusti eller att den helt ställs in. Cupen står för cirka 50 procent av föreningen intäkter.

Osäkerhet om resande

På frågan om vilket som är det mest troliga scenariot skrattar Mikael Granskog först aningen uppgivet.

– Det är en svår fråga. Utgångsläget att att vi jobbar på det första alternativet. Men så länge osäkerheten består så börjar de anmälda lagen att fundera på om de vill resa, säger han.

Hur viktig är cupen för föreningen?

– Grymt viktig. Det är tack vare den vi har kunnat bygga upp verksamheten med tre tränare och en föreningschef. Det är inget som kommit gratis, utan överskottet kommer av alla föräldrar och barn som ställer upp ideellt. Det är blir jättesvårt att ersätta det med något annat på kort sikt.

Mikael Granskog och IFK Mariehamn hoppas på stöd från såväl det offentliga som samarbetspartners.

– Vi förväntar oss att Ålands idrott, fotbollförbundet, Visit Åland och landskapet ska försöka hjälpa till. Alandia cup är en stor grej för turismen på Åland.

Den finska regeringen meddelar nu att man, som tidigare sagts, skärper reserestriktionerna. Från och med på måndag gäller karantänskrav för alla resor utom arbetsresor från bland annat Sverige och Estland.

Jannik Svensson lämnar Liberalerna för att bli politisk sekreterare för Obunden samling.
– Jag behöver vara i ett parti där det är högt i tak och där det är okej att driva politik som är liberal i ordets sanna mening, säger Svensson i ett pressmeddelande.

Att bli städerska var något av ett drömyrke för Fanny Johansson då hon var liten. Hon gillade tanken på att lämna saker i ordning till andra. Men med tiden förändrades drömyrket till allt från att bli läkare till att jobba på hotell. Till sist blev det ekonomistudier och nu arbetar Fanny som CGR-revisor vid PricewaterhouseCoopers (PwC).

Efter att landskapsbudgeten klubbats i lagtinget kommer nuvarande talmannen Roger Nordlund (C) att ta över som finansminister i landskapsregeringen.
– Sannolikt blir det så, säger han.

I natt ankrade Amorella utanför Långnäs hamn, men nu är hon åter på väg mot reparationsvarvet i Nådendal.

Efter flera dagars förberedelser kunde ms Amorella vid 15.30-tiden på onsdagen dras loss från Hjulgrund vid Järsö, Föglö där hon legat sedan grundstötningen i söndags.
– En odramatisk operation, säger Joakim Håkans, vd på bärgningsbolaget Alfons Håkans.

IFK Mariehamn har det fortsatt svårt mot Ilves, och i kväll noterade man ny förlust.

Spelbolaget Paf sänker den årliga förlustgränsen med 5.000 euro till 20.000 euro, det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Sänkningen innebär en intäktsförlust på mellan två och tre miljoner euro.

Amorella drogs loss från grundet vid 15.30 i dag. Efter det har dykare genomfört undersökningar på skrovet och efter det bogserades hon till Långnäs.
Ålandstidningen har följt Amorellas väg, nu har vi avslutat dagens sändning för att skriva till morgondagens tidning.
Här kan sändningen från när Amorella drogs loss ses i efterhand.

Ålands Näringslivs nuvarande vd Anders Ekström byter jobb och axlar vd-rollen på finansieringsbolaget AX Finans.

Det första fallet av covid-19 sedan mitten av juli har konstaterats på Åland. Det berättar ÅHS hemsida.

I dag flyttas Amorella till Långnäs där skadorna ska inspekteras närmare. Alla ombordvarande fordon lastas av och när allt är klart, ska hon transporteras vidare för reparationer.
– Om allt går enligt plan ska vi försöka förflytta henne senare i eftermiddag, men jag har ingen exakt tidtabell. Vi gör det vartefter allt är klart, säger Johanna Boijer-Svahnström till Ålandstidningen på onsdagsmorgonen.

Det är bråda dagar i Våsc. Föreningen är i akut behov av nya damspelare, och lyckas man inte bredda truppen senast i morgon drar man sig ur Upplandsserien.
– Tyvärr ser det inte så ljust ut, säger tränaren Thony Danielsson.

Fler nyheter