I genomsnitt 11,2 procent var arbetslösa i juli. Siffran utgörs av både arbetslösa och permitterade.

Systrarna Astrid och Anni Karlssons stora intresse är hästar och käpphästar. Hemma på gården har de byggt om ett cykelförråd till ett stall för käpphästarna.
– Det har vi gjort tillsammans med pappa, säger Astrid.

Finlands regering kommer att begränsa reglerna för inresa från Sverige och Estland. Det bekräftar Inrikesministeriet kanslichef Kirsi Pimiä för svenska Yle.

Crosskeys hyresavtal går ut om några år och företaget letar nu nya lokaler.

– Vi är lite trångbodda, säger vd Thomas Lundberg.

Bärgningen av Amorella inleds tidigast sent under onsdagen. Det säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Amorella förbereds nu för en eventuell bogsering i dag, tisdag. Hon pumpas på vatten och man gör också en förflyttning av hennes tyngdpunkt så att hon ska gå att lossa från grundet. 

Under måndagen säkrade två bevakningsfartyg Amorellas position på olycksplatsen. Det säger Kim Westman, stationschef vid Ålands sjöbevakningsstation.
– Vi ligger i beredskap att rycka in om behovet uppstår.

Amorellas befälhavare stod inte vid spakarna när olyckan inträffade. Det berättar Viking Lines vd Jan Hanses.
– Jag uppfattar det som att han har skött det här mycket bra. Men befälhavaren var inte vid spakarna när olyckan skedde, däremot tog han genast befälet efter att det hade inträffat.

Besättningen på Amorella fungerade professionellt och lugnt när fartyget evakuerades, skriver Sjöfacken i ett gemensamt pressmeddelande. Samtidigt riktar man även ett tack till övriga aktörer som var inblandade.

Ålandstidningen direktsände veckans pressinfo från landskapsregeringen med anledning av coronaläget. Sändningen kan ses här i efterhand.

– Beskedet om att gränsen skulle öppna kom vid 21-tiden förra torsdagen. Klockan 22 samma kväll hade jag satt ihop ett evenemang
Det säger Peter Skytte från Sverige som reser till Åland på lördagen tillsammans med en grupp MC-åkare från Mälardalen.

Viking Amorella befinner sig för tillfället vid Järsö skärgård i Föglö efter grundstötningen.

PNM Holding letar nya ägare till Chipsters fabrik i Norrböle eftersom man kommit fram till att det är för dyrt att fortsätta driva verksamheten vid fabriken i egen regi. Det meddelar man i ett pressmeddelande efter att samarbetsförhandlingarna vid Chipsters avslutats.

Viking Line utreder just nu orsaken till Amorellas grundstötning och skadornas omfattning.
Målet är att snart kunna ta Amorella till Nådendal i Åbo för reparation, troligtvis genom bogsering.
– Tydligen finns det mer än ett hål i fartyget, säger Jan Hanses, vd för Viking Line, till Helsingin Sanomat.

Fler nyheter