Uppsala universitet kan, tack vare en donation från kommerserådet Anders Wiklöf, satsa på en ny typ av hjärtforskning. 

– Jag ser verkligen fram mot att följa framstegen i denna spännande satsning, som kan få livsavgörande betydelse för väldigt många, säger Anders Wiklöf. 

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att beslutet att stänga ute svenska läkare ställer till problem för ÅHS.
– Det är inget vi hurrar över, säger hon på dagens presskonferens.
Här följer Ålandstidningens direktreferat från pressinformationen:

1979 vinkade Lisbeth och Daniel Granlund hej då till Åland och åkte till Tanzania för att arbeta som sjukvårdare ute i olika byar.
– Vi kände att det var vårt kall att hjälpa de som hade det svårt, säger Lisbeth.

Stallhagen och Amalias limonad har slutit avtal med butikskedjan Kesko som gör att ölsorterna och limonaden nu finns i 1.200 butiker i Finland.

ÅCA har i dag varslat om fem uppsägningar, detta som en följd av coronapandemin. Ytterligare varslar företaget om permitteringar motsvarande sju heltidstjänster. Det meddelar företagets vd Joakim Blom i ett pressmeddelande. 

Landskapsregeringen (LR) är kritisk till att den finska regeringen har bestämt att läkare som kommer till Åland från Sverige ska sitta i 14 dagars karantän. ”Landskapsregeringen yrkar därför på att karantänsreglerna för denna grupp av pendlare lyfts bort så att verksamheten kan fortsätta”, skriver LR till regeringen i Helsingfors.

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Vi gör det för att stoppa smittan, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Fler nyheter