Fredagen slutade på ett sätt som Bo Bernstål och Sonja Karlsson i Tosarby, Sund aldrig hade kunnat föreställa sig. En bil körde av vägen och landade på taket i deras trädgård. 

– Det hade kunnat sluta riktigt illa, konstaterar de. 

Stekande sol, så gott som vindstilla och en härlig sommarstämning i luften – förutsättningarna kunde inte vara bättre för en skolavslutning, om det inte vore för den brydsamma situationen med coronavirusets vedermödor. Ålandstidningen möttes ändå av idel glada miner när årskurserna ett till åtta vid Strandnäs skola tog sommarlov.

Röda korsets Mariehamnsavdelning hade redan ansträngd ekonomi, och coronakrisen förvärrade läget ytterligare. Nu begär man utökad kredit för att klara situationen.

I coronapandemins spår har Visit Åland tvingats att helt lägga om marknadsföringsstrategin. I stället för insatser i Sverige läggs 80 procent av budgeten i Finland.
– Vi vill visa att Åland är ett outdoorparadis, säger Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund.

I april 2018 uteslöt Ålands golfklubb två medlemmar som enligt klubben ”skadat klubbens intressen”.

Nu har de två tidigare medlemmarna stämt klubben och vill få beslutet hävt.

Det åländska it-bolaget Pedago stämmer landskapets it-bolag Åda på 2.640.000 euro i skadestånd. Orsaken är att Pedago anser att Åda gjort en olaglig upphandling.

Mariehamns pensionärsförening och Norra Ålands pensionärsförenings medlemmar har inte samma utbud av verksamheter som de hade före coronapandemin slog till. Det enda som är igång i båda föreningarna är boulespelandet.

Dags för säsongsavslutning för Ålandstidningens nyhetspodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh försöker sammanfatta nyhetsvåren, men har svårt att ta sig i mål när coronaviruset, det amerikanska presidentvalet och annat ständigt tar dem på avvägar.

I går rapporterades det 15:e fallet av covid-19 på Åland. Sedan förra veckan har nu tre nya fall uppdagats. Den senaste i raden rör sig om en återvändande ålänning.
– Personen har lätta symptom för tillfället, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS.

Eriksson Bygg Ab förlorar i och med landskapsregeringens beslut ett mycket stort projekt.
– Det var kanske inte helt oväntat eftersom LR:s avsikt varit att lägga ned projektet, säger Bengt Eriksson, styrelseordförande för Eriksson Bygg.

Landskapsregeringen beslutade under torsdagsförmiddagen att häva upphandlingen om infrastruktur på Västra Föglö, bland annat Gripöbron.
– Det är en logisk följd av att vi sade upp avtalet om elhybridfärjan, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

För att öka beläggningen på skärgårdsfärjorna ändrar landskapsregeringen avgiftssystem. Låg beläggning ska ge lägre pris, och fler bilar högre pris.
– Vi går in för att få fler att använda färjorna, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

ÅHS rapporterar på sin hemsida ytterligare ett fall av covid-19. Det innebär att 15 personer nu smittas av viruset.

Maria Hoikkala har sagt upp sig från sin tjänst som polismästare på Åland. Nu lediganslås tjänsten.

Fler nyheter