Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab, som lämnat in ett rättelseyrkande mot fastighetsverkets beslut att låta Ålands bygg Ab få entreprenaden för bygget av polishuset, har nu även lämnat in besvär i frågan – nu väntar en behandling i marknadsdomstolen.

Ålands judoklubb och Ålands radio får årets Rädda Barnen-pris, som delas ut i dag på Barnkonventionens dag.

I ett pressmeddelande säger regeringssonderaren och blivande lantrådet Veronica Thörnroos (C) att hon kommer presentera sina nya ministrar under en pressträff klockan 14.30 i eftermiddag.

Kjell Mattsson, vd vid Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab säger att hela entreprenaden vid Fifax Ab blev en ”katastrof”.

– Jag har ansvarat för fler än 100 stora entreprenader, men aldrig tidigar upplevt ett sådant ”råddande”, säger han om byggherren.

Förseningar, ekonomiska problem och oenigheter mellan de inblandade bolagen lyfts upp under den första rättegångsdagen i målet om byggandet av Fifax landbaserade fiskodling.
– Det fanns många entreprenörer som bara lade av och for hem när de inte fick pengar. Min huvudman låg som mest ute med 1,5 miljoner euro, säger Hans Mattsson Ab:s jurist Bert Häggblom.

Obunden samling lanserar partisekreteraren Christian Wikström som infrastrukturminister i den kommande landskapsregeringen.

– Det stämmer, det är roligt att få förtroendet, säger han till Ålandstidningen.

I ett brev från finansminister Mika Lintilä (C) och Ålands- och justitieminister Anna-Maja Henriksson (Sfp) garanterar den finska regeringen att Ålands avräkningsgrund för klumpsumman kommer att höjas.
– En bra dag för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Ett resurscenter för skolpsykologer skulle medföra flera fördelar. Det fastslås i en utredning som Sandra Rasmussen nu lämnat till landskapsregeringen. 

– Med ett team blir tillgången av skolpsykologer bättre och mer jämlik för elever och lärare runtom på Åland.

Post-och logistikfacket Pau säger nej till dagens medlingsförslag, medan servicearbetsgivarna Palta var beredda att godkänna det.

Ålands specialmedarbetare i EU-parlamentet, Anton Nilsson, slutar sitt jobb för Nils Torvalds (SFP) på fredag.
– Jag börjar en tjänst vid kommissionen på måndag. Min efterträdare lär tillträda i början av nästa år.

Emil Eriksson har utsetts till ny vd på Ålands radio och tillträder efter årsskiftet.

Omsorgsförbundet betalar dröjsmålsränta på de obehöriga närvårdarnas lönekorrigeringar endast från 30 dagar efter att de ansökte om ränta.

– Enligt facket har jag fått 1.800 euro för lite, säger närvårdaren Margita Vieru.

Flera vattenägare i Haga samfällda vatten vill se nya krafttag mot tjuvfisket på Åland och efterlyser ny lagstiftning för att råda bot på problemet.
– Hela Åland är drabbat. Men vi är nog särskilt utsatta, säger Karl-Göran Holmroos.

På torsdag tar stadsstyrelsen ställning till om staden ska sälja bolaget Enerexit till Mariehamns energi.
Den verksamhet som har förorsakat en förorening ska stå för kostnaden för att åtgärda den, skriver stadsledningen i beredningen.

Fler nyheter