Social- och hälsovårdsministeriet meddelade under torsdagen landskapsregeringen att karantän efter kryssning inte är ett måste.
Rekommendationen om karantän efter kryssning gäller endast om man har gått i land, annars är det inte nödvändigt.

Landskapsregeringen poängterar att alla arbetsgivare har olika regler för karantän och att privatpersoner bör undersöka saken med sina enskilda arbetsgivare. Landskapsregeringen vill även påminna om att det är viktigt att följa hygien- och försiktighetsåtgärder under kryssning, och att man bör överväga risken att smittas.
Speciellt försiktiga bör riskgrupper för covid-19 vara. Detta skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.
Landskapsläkare Knut Lönnroth säger att det är upp till var och en om man vill kryssa.
– Vi rekommenderar inte att man åker om man är i riskgrupp, det är för personen själv att avgöra men det borde vara självklart. Utöver det, tänk igenom noggrant och följ anvisningar och råd under en sådan resa, säger han.
Rederierna är ansvariga för säkerheten ombord och har vidtagit åtgärder.
– Jag utgår från att rederierna har arrangerat för avstånd och handsprit så att resenärer kan vistas på ett säkert sätt, säger Knut Lönnroth.
Trots det vill han framhålla vikten av att det alltid finns en risk när man reser.
– Det är viktigt att folk vet att kryssa inte är lika med en nollriskaktivitet. Man bör vara medveten om att det kommer kryssningsresenärer från andra håll, säger han.
 

Källskär sägs vara den mest besökta platsen utanför fasta Åland. Hit kom svenska adelsmannen Göran ”Greven” Åkerhielm på 1950-talet. Den åländska hembygdsrätten hindrade honom från att köpa sin älskade ö, som i dag ägs av landskapet Åland. Ändå lyckades Göran Åkerhielm göra Källskär till sitt och den 36 hektar stora ön bjuder på många spännande berättelser och anekdoter.

Obligatoriska coronatestar bör införas vid gränsen. Det sade omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under en presskonferens i Helsingfors under måndagskvällen.

Landskapsregeringen ser inget behov av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen. Det meddelade man under dagens presskonferens.

Polerade skönheter från tidigt 1960-tal fram till dagens modeller – alla med en koppling till Volkswagen. Det var vad besökarna i Badhusparken fick sig till livs i lördags när Ålands VW-klubb ordnade utställning.

–  Vi är glada att det alls blev en utställning i år, säger klubbordföranden Robert Eriksson.

I morgon, tisdag, kommer justitieminister och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson till Åland. Anna-Maja Henriksson är inbjuden av lantrådet Veronica Thörnroos och besöket varar i två dagar.

Smittades den danska eleven i Mariehamn? Frågan står ännu obesvarad även om man från skolskeppets ledning hävdar att så är fallet.

– Med informationen som finns tillgänglig i dag går det varken att utesluta eller bekräfta, säger överläkare Mogens Lindén.

En via Facebook synkroniserad grupp jägare fällde under helgen mer än 800 storskarvar.

– Sannolikt sköts det betydligt mer av jägare som inte finns på sociala medier, säger  initiativtagaren och jägaren Johan Boman.

Biskopsmötet enas om att vara oenigt i frågan om samkönade pars rätt att få en kyrkvigsel. Men man öppnar för möjligheten genom att överlåta beslutet till enskilda församlingars präster.

Lantrådet Veronica Thörnroos om coronavåren, beslutsförvirringen och framtiden
På måndag återvänder lantrådet Veronica Thörnroos (C) till arbetet efter några veckors semester. Under ledigheten har hon reflekterat över covid-19, samarbetet med Helsingfors och sitt eget, mycket framträdande, ledarskap i krisen.
– Vissa av mina ministrar tyckte att de borde fått mer synlighet än vad de fick, säger hon.

Under den mest ansträngda veckan anmälde sig i våras 400 personer som arbetssökande till Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (Ams). Arbetet sedan coronaviruset slog till har varit ansträngande, men myndighetschef Tomas Lundberg konstaterar ändå att man lyckats väl.
– Jag är väldigt stolt över personalens arbete och nu både tror och hoppas jag att den positiva utvecklingen fortsätter.

Alla sena semesterfirare kan luta sig tillbaka och njuta. Sol och behagliga temperaturer den kommande veckan.
Högtrycket som dragit in över Åland tycks vara här för att stanna.

Ålands smultronställen och badstränder har en utmärkt vattenkvalitet, det visar ÅMHM:s provstatistik över den senaste fyraårsperioden. Vid kraftiga regn kan kvaliteten dock snabbt skifta. Orsaken är bakterier som spolas ner i havet.

Efter 15 år av personalarbete fick ålänningen Ken Sjögren sitt livs professionella utmaning när han fick ansvaret för det amerikanska storbolaget Hillroms hantering av coronakrisen i Nordeuropa.
– Jag tror vi har gjort rätt saker. Trots att vi är ett vinstdrivande företag har vi satt de anställda främst och inte snålat, säger han.

Fler nyheter