Passagerarna på grundstötta Skarven förs nu i land.
– Taxibilar är på väg för att möta upp dem i Långnäs, säger Ansgars vd Tomas Lindqvist.

Alla berörda myndigheter är aktiverade till följd av ms Skarvens grundstötning i morse, säger Tomas Lindqvist.

– Det är fullt pådrag överallt.

Sjöräddningen kör i land passagerarna. 

– En del vill till Degerby och en del till fasta Åland. Taxibilar är på väg till Långnäs och möter upp passagerarna där.

Någon ny information om fartygets botten har man inte.

– Dykare är på väg ut. Innan de har varit nere vet vi inte hur det ser ut. Men vi ser inga interna läckor och inga larm säger att det finns läckage, säger Tomas Lindqvist.

Göran Persson lämnar styrelsen för Wiklöf Holding på grund av sitt uppdrag som styrelseordförande i Swedbank.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

Ett 30-tal Viking Line-resenärer missade Rosellas första Kapellskärsavgång när bussen från Cityterminalen försenades kraftigt under söndagen.

– Viking Lines kommunikation var dålig. Om rederiet hade berättat hur det låg till hade vi hunnit ta taxi till färjan, säger drabbade Therese Söderlund.

Sjöfartsutbildningarna på högskole- och gymnasialstadiet har inte fyllts upp på många år. Medan Högskolan på Åland fortfarande tampas med lågt intresse har sjöfartsutbildningen på Ålands gymnasium för första gången sedan 2013 haft ett uppsving. 
– Vi har haft betydligt fler sökande än utbildningsplatser, säger Lars Selander, platsansvarig på sjöfartsprogrammet vid Ålands gymnasium.

Personen som knivskars i norra Mariehamn under natten mot lördag skadades lindrigt och kunde lämna akuten efter omplåstring.

Polisen avvisade natten mot söndag en person som ryckte i bildörrar på Klinten i Mariehamn.
Därtill bötfälldes en större fartsyndare på Saltvikssidan av Färjsundet.

Polisen söker vittnen till en avkörning på Österleden vid 14-tiden på lördagseftermiddagen.
”Fotgängare var nära att bli träffade av fordonet”, skriver polisen.

Efter 113 år i finländska insjö- och kustvatten angör anrika restaurangbåten Sunnan II på fredagseftermiddagen sin nya hemmahamn: Sjökvarteret.
– Intresset för skärgårdskryssningar verkar stort, säger Erik Kemmelmeier från det nya ägarbolaget KEO Rederi Ab.

Datainspektionens påpekanden om säkerheten kring röstningen via internet i lagtingsvalet är ganska lätta att åtgärda, bedömer valadministratör Caper Wrede.
Men om det uppstår problem med säkerheten, till exempel ett intrång i systemet, kan internetröstningen avbrytas.
– Till och med efter att den har satt i gång, säger han.

Ålandsbanken bildar ett nytt hypoteksbolag med fyra andra aktörer. Bolaget ska verka på den svenska marknaden.

Under natten till lördagen knivskars en person i norra Mariehamn.
Polisen kunde kort därefter gripa en misstänkt för dådet.

Landskapsåklagare Annette Ristimäki yrkar på ovillkorligt fängelse i tre år och tre månader för den man som i augusti rånade matbutiken Punkten i Västernäs med en kniv. Mannen medger brottet men säger att han inte hade för avsikt att skada någon. Under rättegången i går bad han om ursäkt.

Några rättsliga sanktioner för när lagtinget lämnar och landskapsregeringen nyttjar en enligt lagtingsordningen allt för öppen fullmakt finns inte. Det säger professorn i offentlig rätt Olli Mäenpää.
– Lagen kräver inte att en minister granskar fullmaktens laglighet. Politik är det enda verktyget för att ändra beslutet.

Fler nyheter