En kartläggning av grundvattenområden pågår sedan en tid på Åland.
– Det är bra att veta om vi har några större grundvattenreserver som kan tas i bruk. Det är också viktigt att skydda grundvattnet från nedsmutsning, säger miljöingenjör Stig Abrahamsson.

Måndagens division 2-semifinal i åländska fotbollskorpen mellan Laby Labans Bästa och Road2Ettan blev en grinig tillställning, och efter matchen ska en spelare ha uttryckt sig rasistiskt gentemot en motståndare.
Incidenten blir nu ett ÅFF-ärende och kommer att behandlas av disciplinutskottet.

Samarbetsförhandlingarna på Chipsters oroar åländska yrkesfiskare. Om verksamheten flyttas från Åland befarar de att efterfrågan på den åländska vildfisken ska minska. Från Chipsters nya ägare framhåller man att det inte finns någon anledning till oro.
– Vi har ett stort intresse av att ta emot åländsk vildfisk, säger Gustaf Salmelin.

Om smittoläget förvärras kan Åbo hamn införa coronatest för alla passagerare.
– Vi talar om stora mängder passagerare på väldigt kort tid, säger Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.

Under fyra måndagskvällar i juli har det ordnats bakluckeloppis i Önningeby i Jomala. Sista loppistillfället lockade en hel del försäljare och även besökare. 
– Vi fortsätter nästa år med loppisar nu när både försäljare och besökare börjar hitta hit, säger Kjell Ekström.

För Yles kommande tv-serie ”Ålands hjältar” följde ett kamerateam polisen och sjöbevakningen under några arbetspass förra veckan. 
– Jag litar på att de vi följer säger till om vi behöver backa, säger inslagsproducenten Caroline Kulcsar.

I genomsnitt 11,2 procent var arbetslösa i juli. Siffran utgörs av både arbetslösa och permitterade.

Så ett frö.
På det temat ordnar Nordens institut på Åland en liten mini-festival, hållbART som till stora delar blir digital.

Det blev ingen succé för torgfesten som anordnades i Rockoffs frånvaro förra veckan.
– Men vi såg i alla fall till att det hände något i Mariehamn under veckan, säger Dennis Jansson.

Den 1 augusti blev Johan Pawli ordinarie polischef efter ett år hos den åländska polisen.
– Åland är ett otroligt välfungerande samhälle. Eftersom vi bara är 30.000 invånare är brottsmarknaden liten. Det och att vi är omgivna av vatten skyddar oss, menar han.

Kökardagarnas tredje dag bjöd på blandad kompott med bland annat öppet hus hos jaktvårdsföreningen, premiär för ett nytt galleri och musikuppträdande. Ålandstidningen var på plats. Häng med!

Från och med i höst införs HPV-vaccinationer för pojkar i det nationella vaccinationsprogrammet. Troligen innebär det att även åländska pojkar erbjuds vaccinet, enligt Mogens Lindén, vikarierande klinikchef. 

Ålandstidningen direktsänder veckans pressinfo från landskapsregeringen med anledning av coronaläget. Sändningen startar klockan 16.00.

”Vid plankanten” heter en ny tvåspråkig dramaserie som ska visas på Yle nästa år. Den handlar om fotbollsföräldrar och spelas in i Åbo.
– Jag tror att det blir ganska hög igenkänningsfaktor för föräldrar som har barn i lagidrotter, säger Thomas Fonsell från IFK Mariehamn.

Fler nyheter