Ålands Natur & Miljös kansliledare Simon Holmström har begärt tjänstledigt för att kunna satsa på lagtingsvalet i höst.

Som Ålandstidningen skrev i går ställde de hårda vindarna till det för Silja Galaxy när hon i lördags skulle lägga till i Mariehamn. Enligt operativa chefen med ansvar för säkerhetsfrågor, Hans Friberg, var det dock aldrig nära en kollision.
– Det var en välkontrollerad manöver, säger han.

Alfons Welin och Alfred Welin ser fram emot att få flyga hem från Teneriffa.

De flesta av de på Gran Canaria och Teneriffa strandsatta ålänningarna har nu fått besked om att de får flyga hem under måndagen.
– Vi sov på flygplatsen i natt, säger Maria Welin från Teneriffa.

Vattenståndet är ovanligt högt just nu, speciellt i vikarna. Christian Nordas på Ålands vatten är ändå inte orolig för att saltvattnet ska kontaminera sötvattenbestånden.

– Vi har höga nivåer av grundvatten just nu som håller emot, säger han.

Den 5 november. Då vill den finska regeringen att totalrevisionen av självstyrelselagen ska vara klar.
En tajt tidtabell för arbetet som strandade hösten 2018.
– Det är en ansträngd tidtabell, men vi är glada att man vill komma vidare med totalreformen, säger kansliminister Harry Jansson (C).

Det höga vattenståndet, som under fredagen och lördagen fick sällskap av hårdare vind med stormstyrkor i byarna, skadade flera bryggor och båthus runtom i landskapet.

Ella Lillvik, Mathias Boijer och Moa Lillvik på flygplatsen i Las Palmas.

Uppemot 30 åländska sportlovsfirare sitter fast på Gran Canaria sedan sand från Sahara stormat in över ön.
– Informationen är dålig, men vi hoppas få flyga hem i dag, säger Marcus Sporre från Hammarland.

En raket i en postlåda kunde ha fått allvarliga konsekvenser i Emkarby i fredags kväll. Elden spred sig i det omkringliggande gräset och var inte långt ifrån den närliggande ladugården när den slocknade.

De hårda vindarna höll på att orsaka en kollision mellan Silja Galaxy och Baltic Princess i Västerhamn i lördags eftermiddag, berättar Ålands sjöfart som delar en video av incidenten.

Meteorologiska institutet varnar för vindhastigheter på 25 meter per sekund i byarna natten mot söndag.

Efter ett och ett halvt år utan tandreglerare verkar ÅHS nu ha en lösning i sikte. En deltidsanställd ortodontist är på ingång och börjar förhoppningsvis den 2 mars.

Den hårda vinden orsakade ett kort elavbrott i fredags kväll.

Under våren slutsynas den nya reningsanläggningen vid Ålands fiskevårdscentrum som redan nu har minskat utsläppen av fosfor och kväve från anläggningen.
– Det ser bra ut och vi förväntar oss ännu bättre resultat när anläggningen är helt inkörd, säger fiskevårdsinspektör Kaj Ådjers.

Den nya vägtrafiklagen som träder i kraft i Finland i juni kan innebära stora utmaningar för polisen på Åland. Nu för man diskussioner med landskapsregeringen för att hitta en lösning.
– Vi behöver diskutera vilken väg Åland ska gå framöver och olika val får olika konsekvenser, säger Benjamin Fellman vid polisen.

Fler nyheter