Landskapsregeringen ser inget behov av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen. Det meddelade man under dagens presskonferens.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C), som var tillbaka efter sin semester, kunde inledningsvis konstatera att läget fortsättningsvis är lugnt på Åland. Under de senaste veckorna har belastningen på landskapsregeringens coronatelefon minskat, varför man från och med nästa måndag hålls öppen från 10-15 i stället för 10-16.

Hon meddelade också att landskapsregeringen under måndagen besvarade ett förfrågningsunderlag från hälso- och sjukvårdsministeriet om munskydd.

– Vad gäller de beslut som framöver fattas kommer vi att delge er vad som gäller efter att vi har fått besked från Helsingfors.

Landskapsläkare Knut Lönnroth redogjorde vidare för epidemiläget. Fram tills i dag har över 3.000 ålänningar, det vill säga 10 procent av befolkningen testats.

– Det är tre veckor sedan det senaste fallet på Åland men i Sverige har man sett en marginell ökning den senaste veckan.

Inget behov av hälsokontroller

Knut Lönnroth meddelade också att man inom landskapsregeringen tillsammans med Ålands hälso- och sjukvård under måndagsförmiddagen diskuterade behovet av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen.

– Vi ser inget behov av den typen av tester och orsaken är att det redan i dag finns goda testmöjligheter som ger snabba svar på Åland. Vi upplever också att alla som reser till och från Åland har fått väldigt bra information.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen sade under presskonferensen att man nu luckrat upp begränsningarna för besök på sjukhuset.

– Det gäller redan nu att man får ta emot besökare om man är patient. Man får vara max två åt gången och helst följa besökstiderna. Man behöver inte ha några egna skyddskläder, alla skyddsutrustning finns på sjukhuset, men man behöver komma ihåg att hålla avstånd.

Parterna i den segdragna tvisten i Eckerö båtförening har meddelat att de inleder förhandlingar för att komma fram till en förlikningsöverenskommelse

Oljebekämpningsfartyget Halli anlände på fredagskvällen till Apotekarfaret utanför Föglö där Amorella gick på grund i söndags.

Redan när Amorella anlände till Nådendal klev Olycksutredningscentralens expertgrupp ombord för att inleda sin undersökning av olyckan.
– Vi ska, i detalj, utreda och dokumentera orsaken till grundstötningen, säger professor Veli-Pekka Nurmi, direktör för Olycksutredningscentralen.

Han är ”Robinson-Micke” med hela det svenska folket – ”kock-Micke” med det finländska. Nu planerar han att bli ”Turism-Micke” med hela världen. I många år har han drömt om att bygga ett hotell.
– Så länge inte coronan tar livet av mig ska jag kämpa till sista droppen för att det ska bli verklighet den här gången, säger han.

Bärgningsbolagets Alfons Håkans krav mot transportbolagen med last ombord på Amorella uppgick till 1,2 miljoner euro. Det framgår av totalt 41 fordringar som bolaget lämnade in till Ålands tingsrätt innan Viking Line tog på sig ansvaret.
– Men man behöver komma ihåg att en garantisumma inte är samma sak som bärgarlön, säger Alfons Håkans vd Joakim Håkans.

Lumparland offentliggör sina föredragningslistor med beslutsförslag i sin helhet. Det fattade kommunstyrelsen beslut om i förrgår.
– Det skapar en bättre insyn i vad som händer i kommunen, säger kommundirektör Mattias Jansryd.

Tillsammans med sin hustru och arkitektkompanjon Myrielle har arkitekten Stig Svahnström kanske mer än någon annan präglat det moderna Mariehamns stadsbild. 
Faktum är att nästan var än man promenerar i staden stöter man på ett Svahnströmshus.

Årets Skördefest blev ålänningarnas fest och besöksantalet slog alla förväntningar.

Flera av de populära gårdarna sålde helt slut på varor då de inte var beredda på så många besökare.

– Jag skulle säga att vi trots allt gjorde en relativt bra gissning, säger Ida Wester, projektkoordinator i Skördefestens vänner.

Paf:s roll när Veikkaus ska räddas har uppmärksammats i finsk media i veckan. Såväl Yle som Iltalehti har skrivit om problematiken kring att införa en geoblockering.

– Precis som Veikkaus verksamhet är viktig är också Paf:s det, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Iltalehti.

Alfons Håkans vd Joakim Håkans säger att bärgningsbolaget agerade helt i enlighet med Viking Lines och försäkringsbolagets önskemål.
– De ska inte försöka göra oss till bovar.

En spricka har uppstått mellan Viking Line och bärgningsbolaget Alfons Håkans efter bärgningen av Amorella. Under torsdagseftermiddagen tog Viking Line på sig ansvaret för de säkerheter Alfons Håkans kräver av transportörerna eftersom man ansåg dem vara orimliga.
– Alfons Håkans har ställt krav på säkerheter som är helt oproportionerliga, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

Senast i månadsskiftet februari-mars nästa år förväntar sig Jomala församling börja bygga en ny lägergård på Gregersö. Den gamla gården ska antingen demonteras och flyttas - eller rivas.

Den finska regeringen meddelar nu att man, som tidigare sagts, skärper reserestriktionerna. Från och med på måndag gäller karantänskrav för alla resor utom arbetsresor från bland annat Sverige och Estland.

Fler nyheter