Tingsrätten lägger ner ett ärende som gäller en man i 30-årsåldern som misstänkts ha odlat sex stycken cannabisplantor – trots att mannen medger odlingen.

Olycksutredningscentralens utredning om Skarvens grundstötning den 12 april i fjol är nu klar. Bristfälliga elarbeten, dålig ergonomi och dålig information när fartyget överläts är orsakerna till olyckan enligt utredningen.

Företag inom det åländska näringslivet borde kunna få stöd för att tillfälligt kunna täcka sin hyra. Det säger Anders Ekström vid Ålands näringsliv.
– I Sverige har regeringen gått in för att ge ge små och medelstora företag ett tillfälligt hyresstöd, inom vissa ramar. Det är något vi borde göra här också.

I går meddelade Mariehamns stad att man inleder samarbetsförhandlingar med personalen till följd av undantagstillståndet.
– Det gäller både omorganisation och permitteringar. Vi kan inte vänta för länge, säger stadsdirektör Barbara Heinonen.

Transport- och kommunikationsverket Trafikcom överväger att stoppa all passagerartrafik med sjötrafik från utlandet till Finland. Beslutet kan i så fall också komma att gälla passagerartrafiken mellan Åland och Sverige.
– Det här är ett direkt brott mot grundlagen, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C) till Ålandstidningen.

Vid 16 höll landskapsregeringen sin dagliga presskonferens om coronaläget. Här kan du se sändningen.

Varje tisdagskväll ordnar Jomala församling en tisdagsklubb för barn som går i årskurs ett till fyra. Barnen samlas i församlingshemmet Olofsgården för att tillsammans med ledarna leka, pyssla baka och ha roligt tillsammans.

All trafik med ms Eckerö ställs in till och med den 13 maj.

Mariehamns stad inleder samarbetsförhandlingar. Sammanlagt 175 personer berörs.

Ålands hälso- och sjukvård sänker kriterierna för att testa den egna personalen för coronaviruset efter att en anställd insjuknat och smittan numera anses vara bortom kontroll. Ett antal patienter och anställda har också satts i karantän efter det uppmärksammade fallet på ÅHS.
– Sjukhuset har klarat av situationen väl och gjort det som varit nödvändigt. Det kunde varit värre, säger klinikchef Tora Woivalin.

De åländska kommunerna förbereder sig för att göra neddragningar om skatteintäkterna sjunker som ett resultat av coronakrisen.
Även landskapet ser över sin organisation.
– Vi funderar hur vi ska ta det offentliga Åland genom krisen, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Skolorna förblir stängda och distansundervisningen fortgår.
Det meddelade Finlands regering för en liten stund sedan.

Anton Nilsson blir Ålands nya specialsakkunnig i Bryssel. Han efterträder Julia Lindholm vid Finlands ständiga representation.
– Nu får jag jobba med Ålandsfrågor på heltid, säger Anton Nilsson.

Den som rest mellan Åland och Finland behöver inte längre sitta i karantän. Det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Fler nyheter