Röda korset har fått 60 nya frivilliga som vill köra ut mat till pensionärer.
– Uppmaningen till äldre att stanna hemma drabbade oss, men nu har vi glädjande mycket folk som vill hjälpa till, säger Josefine Egenfelt.

Röda korset i Mariehamn levererar varje månad omkring 400 matportioner till kunder runt om i staden.
Maten distribueras av frivilliga, många av dem äldre.
– Nu när de som fyllt 70 år måste stanna hemma så minskade antalet matutkörare drastiskt. Vi efterlyste därför fler frivilliga och gensvaret blev enormt. Hittills har 60 personer hört av sig, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger verksamhetsledare Josefine Egenfelt.
Normalt har föreningen cirka 15 personer som ställer upp regelbundet och ett tiotal inhoppare.
– Plötsligt hade vi bara åtta kvar. Man får heller inte köra ut mat om man har sjukdomssymptom. Tack vare alla nya har vi många alternativ.
– Det är olika dagar och olika tider, vilket gör att det krävs en hel del pusslande eftersom alla inte kan ställa upp varje dag, inflikar Linda Johansson.
Josefine Egenfelt påpekar att det också är bra med en bas av frivilliga ifall det kommer önskemål om andra uppgifter från myndigheterna i det läge som råder nu.
– Vi har även andra frivilliga grupper och en beredskapsplan som vi följer ifall läget blir värre.
Tar socialt ansvar
En av de nya som anmält sig för köra ut mat är Pia Uggelberg.
– Jag jobbar på sjukhuset och har oregelbundna tider, så när jag har tid över kan jag hjälpa till, säger hon medan hon lastar bilen full med lådor.
Sedan väntar en rundtur till adresser i norra staden.
– Jag bor själv i södra staden så det blir att lära sig lite nya gator. Det ska nog gå bra, det finns ju gps.
Arla Ljungqvist-Petersson har precis backat upp bilen till entrén för dagens omgång.
– Jag har kört ut mat en tid, men nu har jag tagit mera jobb än tidigare för att underlätta.
Coronarisken gör att de som kör ut maten fått nya instruktioner.
– Kunderna ska ställa ut den tomma lådan och våra bud lämnar den nya lådan vid dörren och ringer på. De ska inte gå in hos kunden som de gjorde tidigare. Besöket har varit en välkommen social kontakt, men vi har nu tvingats upphöra med pratstunderna, säger Josefine Egenfelt.
Färre kunder
På fredagens meny står griskarré med potatisgratäng och i köket packar kocken Jonas Welander låda efter låda i snabb takt.
– Antalet kunder som får matleveranser varierar från dag till dag. Många tar tre gånger per vecka, vissa tisdag och torsdag och några alla vardagar. Det är svårt att beräkna exakt hur mycket det går åt.
Han är delägare i bolaget som driver Röda Korsgårdens restaurang sedan årsskiftet. Den senaste tiden har underlaget sviktat.
– Besöken här har minskat betydligt. Vi har även take away och catering till institutioner, men det har också minskat nu när flera håller stängt. Vi är två delägare och har två anställda, men vi tvingades nyligen permittera den ena, förklarar Jonas Welander.

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Alarmmästare Johan Ehn och poliskommissarie Tommy Thörnroos medverkade under dagens presskonferens. Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än 10 personer. Två ungdomsgäng har skingrats och polisen kommer fortsätta att hålla koll under helgen.

ÅHS utvidgar sin coronaklinik från och med i dag för att kunna ta emot fler patienter. Dessutom låser man akuten och förbjuder besök.
– Det är för att minimera smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Åtta personer på Åland är bekräftat smittade av coronaviruset. En av dem är inlagd på sjukhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att Åland nu har samhällssmitta.
– Vi har epidemin här, säger han.

Åtta personer har nu konstaterats smittade av covid-19. En person är inlagd på sjukhus. Landskapsläkare Knut Lönnroth meddelar att Åland nu kan konstateras ha samhällssmitta och att epidemin är här.

Söndagsgudstjänster och andakter i församlingarna strömmas nu via Facebook eller via församlingarnas hemsidor. Detta eftersom församlingsmedlemmarna inte kan komma till kyrkorna och delta i gudstjänsten.

Lagtinget godkände på fredagsförmiddagen den rekordstora tilläggsbudget som landskapsregeringen lagt. Totalt nästan 33 miljoner euro avsätts för att stöda näringsliv, privatpersoner och föreningsliv som drabbas i sviterna av coronaviruset.

Flygtrafiken mellan Åland och Helsingfors riskerar att minska, meddelade lantrådet Veronica Thörnroos vid torsdagens presskonferens.
Från rikshåll har man riktat kritik mot att inresande till Åland från riket rekommenderas självkarantän, något som lantrådet inte kände till.

Kritiken mot Försörjningsberedskapscentralens (FBC) beslut att stöda utländska fartyg för viktiga godstransporter växer.
– Det är märkligt när finländska fartyg ligger stilla och sjömän går utan jobb, säger riksdagsman Mats Löfström.

Viking Line senarelägger sin bolagsstämma till ett ännu okänt datum. Samtidigt meddelar rederiet att det inte kommer dela ut någon dividend i år.

Det kommer betydligt fler barn till närundervisningen i Ytternäs skola än till stadens andra skolor.
Nu ber bildningsdirektör Kjell Nilsson vårdnadshavarna till barnen i Ytternäs att hålla dem hemma när det är möjligt.

Fackförbundet Seko Sjöfolk i Sverige riktar kritik mot Eckerökoncernens permitteringar och varsel om uppsägningar för personalen i Sverige. Man har brutit mot både lagstiftning och regelverk, menar förbundet.
– Detta varsel av våra medlemmar är både förvånande och upprörande, säger Oskar Lindskog, ombudsman på Seko Sjöfolk.

Lagtingets partier är överens om att tilläggsbudgeten som ska stötta näringslivet och höja permitterades dagersättning behövs. Men hur juridiskt hållbara budgetlagarna är tvistar man om.
– Man balanserar på slak lina, säger Ingrid Zetterman (Lib).

Fler nyheter