Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) säger att beredskapen i landskapet inför hotet av coronaviruset är god.
– Vi har följt alla riktlinjer som finns. Vi ålänningar ska känna oss lugna med det.

Annette Holmberg-Jansson har haft bråda dagar i veckan i den aldrig sinande strömmen av information kring coronaviruset. Som ansvarig minister är det också hon som ska tillse att vården och myndigheterna står så väl rustade som de kan inför hotet att viruset hittar till Åland.

– Jag och landskapsläkaren (Knut Lönnroth) har haft en tät dialog. Men det ändras väldigt snabbt, så från och med den här veckan har vi haft en tät dialog, suttit flera timmar varje dag. Han har också haft en tät dialog med ÅHS. Så jag har varit väldigt väl uppdaterad.

– I går hade vi ett möte inom landskapsregeringen tillsammans med landskapsläkaren, landshövdingen Peter Lindbäck, Rainer Åkerblom (från Statens ämbetsverk, reds. anm.). Där fick vi en dragning om hur läget ser ut och vad vi har för beredskap.

Behov av information

Annette Holmberg-Jansson berättar att de kände att det fanns ett behov av att informera ålänningarna, men också att den informationen ska vara samordnad och korrekt. Därför kallade de till fredagens presskonferens. Även ministern har fått många frågor om coronaviruset.

– Vi vet att det här är en fråga som alla pratar om just nu. Jag tror inte att det finns ett kaffebord där man inte diskuterar corona. 

Då frågorna kring smittskydd hör till Finlands juridiska behörighet, fungerar landskapet, ÅHS och kommunerna endast som operativt ansvariga. Men det medicinska arbetet sköts från ÅHS.

– Jag har varit väldigt noga med att inte gå in och svara på medicinska frågor, säger Annette Holmberg-Jansson.

Icke desto mindre skickade socialministern med en uppmaning till ålänningarna när presskonferensen avslutades.

– Jag hoppas att alla ska var noga med att tvätta sina händer och nysa i armvecket för att minska risken för smittspridning.

Fackförbundet Seco Sjöfolk organiserar runt tre fjärdedelar av Birkas personal. Ordförande Kenny Reinhold säger till Ålandstidningen att Birka varit en bra arbetsgivare.
– Det känns fördjävligt, säger han om nedläggningsbeskedet.

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) är nedstämd när han kommenterar nyheten att Birka Cruises lägger ned.
– Det är en tung dag för Åland.

Birka Cruises läggs ned efter 49 år. Nu inleds samarbetsförhandlingar som berör 509 personer.

Åda har tillsammans med kommunerna och kommunalförbunden upphandlat ett gemensamt ekonomisystem. Kontraktet har tilldelats det åländska it-bolaget Consilia Solutions Ab. Det skriver Åda i ett pressmeddelande.

De senaste veckornas varma väder har lett till att de blågröna algerna har kommit ovanligt tidigt i år. Det säger Magnus Eriksson, miljöskyddsinspektör på ÅMHM.

De två fallen av grov våldtäkt som den före detta IFK-spelaren misstänks för ska ha skett i mannens bostad. Mannen ska ha tvingat två olika kvinnor till samlag och utfört grovt våld mot kvinnorna.
Åklagare Roger Eriksson yrkar på fem års fängelse.

Mer än en halv miljon euro satsas nu på marknadsföringen av Åland som destinationsmål. Pengarna ska till stora delar riktas mot den finländska marknaden.
– Satsningen ska öka Ålands attraktionskraft, säger Linnéa Johansson vid landskapets näringsavdelning.

Social- och hälsovårdsministeriet meddelade under torsdagen landskapsregeringen att karantän efter kryssning inte är ett måste.
Rekommendationen om karantän efter kryssning gäller endast om man har gått i land, annars är det inte nödvändigt.

Åklagaren yrkar att den tidigare IFK-spelare som står åtalad för två fall av grov våldtäkt döms till fem års fängelse.

Slottsdestilleriet byter namn och i morgon slår Åland Distillery upp portarna för besökare. Samtidigt lanseras tre produkter: gin, longdrink och snaps.

Antalet lediga arbetsplatser minskade kraftigt i juni. Det skriver Åsub i en ny rapport över arbetslöshetssituationen.

Efter en längre tids sysslolöshet återgår Godby Shippings roro-fartyg ms Midas och ms Misida i trafik. Ms Misida lade ut redan i söndags medan ms Midas lägger ut inkommande söndag.
– Det är oerhört glädjande och jag ser tydliga tecken på förbättringar i vårt segment av marknaden, säger vd Dan Mikkola.

Paf inleder samarbetsförhandlingar som berör sammanlagt 39 tjänster, varav 29 på Åland. Personalen meddelades under onsdagen.
– Det här är inte roligt, samtidigt har vi haft en öppen dialog med möten två gånger i månaden om utvecklingen så jag tror inte det här var en jättestor chock, säger Pafs vd Christer Fahlstedt.

Fler nyheter