Efter 113 år i finländska insjö- och kustvatten angör anrika restaurangbåten Sunnan II på fredagseftermiddagen sin nya hemmahamn: Sjökvarteret.
– Intresset för skärgårdskryssningar verkar stort, säger Erik Kemmelmeier från det nya ägarbolaget KEO Rederi Ab.

Ett 20-tal brandmän släckte natten mot lördag en garagebrand i Godby, Finström.
– En förbipasserande larmade oss i tid. En gavel är totalförstörd, men resten av garaget klarade sig, säger brandinspektör Thomas Mattsson.

Näringsminister Camilla Gunell (S) vidhåller att hon hade grönt ljus att fatta stödbeslutet på enskild föredragning.
– Jag har förklarat för Liberalerna att deras invändningar saknar relevans.

Näringsminister Camilla Gunell (S) struntade i Liberalernas varningar om att beredningen av stödet till en ny biogasanläggning hade flera brister. Det säger finansminister Mats Perämaa (Lib).
– Liberalerna är kraftigt missnöjda med hur Camilla Gunell har skött processen.

Den åländska kvoten för strömming och vassbuk fiskas varje år upp av båtar som ägs av ett finländskt bolag Därefter körs fisken till hamnar i andra länder för att bli fiskmjöl. Men fiskerikonsulent Tom Karlsson ser inga problem med att det inte finns 100 procent åländskt ägande i det åländska trålfisket.

Tingsrätten friar en 28-årig man som åtalats för att ha våldtagit en kvinna i Mariehamn vintern 2018. 
Enligt rätten är kvinnans berättelse mer trovärdig än mannens, men det saknas bevis.

Försäkringsaktiebolaget Alandia byter namn. I samband med flera andra förändringar som bolagets styrelse slog fast i torsdags stod det också klart att bolagets officiella namn från och med nu är Alandia försäkring Abp. Varumärket Alandia kvarstår.

Att stödbeslutet var färdigt berett när ministrarna träffade Ålandskomposten stämmer – men att beredningen skulle ha favoriserat Svinryggens deponi stämmer inte.
Det säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Landskapsregeringens beslut att stöda en ny biogasanläggning vid Svinryggens deponi är början på slutet för Ålandskomposten. Det säger vd Bengt Karlsson.
– När anläggningen tas i bruk lär vår verksamhet upphöra.

Bakom lyckta dörrar häktades i går en kvinna på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord. Kvinnan är även misstänkt för två andra brott.
– Det har att göra med biljakten i Mariehamn från förra veckan. Men omständigheterna är väldigt mångfacetterade, säger Christoffer Ahlfors vid polisen.

Ålands telefonandelslag och IP Connect går till rättegång i en tvist som gäller 2.000 euro. Det står klart efter en inledande förhandling i dag.

Trafiken styr all annan planering i skärgården. Det säger oppositionsledaren Veronica Thörnroos (C).
– Om man vill se till att det finns långsiktighet, då är trafiken första steget.

Det spelar ingen roll hur mycket pengar man satsar på skärgårdstrafiken, skärgården dör ändå. 
Det anser den obundna lagtingskandidaten Marcus Måtar.
I stället vill han se andra lösningar.

Två tredjedelar av landskapets infrastrukturbudget går till skärgårdstrafiken. 52 procent av de som gjort Ålandstidningens valkompass anser att det är för mycket i förhållande till folkmängden i skärgården.
Samtidigt vill politikerna investera hundratals miljoner i just skärgårdstrafiken – för att få ner kostnaderna på sikt.
Men är det rätt väg att gå för att stoppa en utflyttning som pågått i flera decennier? Eller handlar frågan om något helt annat?
Åsikterna går isär.

Fler nyheter